Hírzóna

Születésnapját ünnepli a Muhammad Alival és Bud Spencerrel verekedő szegedi emigráns

Születésnapját ünnepli a Muhammad Alival és Bud Spencerrel verekedő szegedi emigráns

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 13., szerda
Születésnapját ünnepli a Muhammad Alival és Bud Spencerrel verekedő szegedi emigráns

Bugner Józsefről korábban írtunk már a Vasárnapi kávé című rovatunk keretén belül. Egy olyan Szeged-Szőregen született személy ünnepli 74. születésnapját, aki a legnagyobbakkal találkozott sportolói és színészi pályája során is. Bugner József, vagy ahogy külföldön ismerik Joe Bugner, igen szép ökölvívó karriert tudhat maga mögött, miután pedig visszavonult a boksztól, a filmiparban találta magát, ahol a Bud Spencer filmek negatív főszereplőjeként tett szert a világhírnévre.

Carlo Pedersoli és Joe Bugner országos cimborák voltak.

 

Bugner József, a világbajnok ökölvívó, aki ringbe szállt Muhammad Alival, a Guinness-rekorder diszkoszvető, akit Fülöp herceg díjazott, a Bud Spencer & Terence Hill filmek rosszfiúja, aki bulizott Frank Sinatrával és "országos cimborája" volt Piedonénak. Hab a tortán: Tom Jones, a világhírű walesi popénekes volt az esküvői tanúja.

Bugner "Joe" József, magyar származású angol és ausztrál ökölvívó, színész. Kreul József néven született 1950. március 13-án Szőregen. Családjával az 1956-os forradalom után elhagyta az országot Jugoszlávia felé, majd Ausztriába kerültek menekülttáborba. Ezek után Angliában telepedett le, megjárta Amerikát, végül Ausztráliában talált otthonra.

 

Muhammad Alit is megizzasztotta

A hatvanas évek végétől Bugner József számára egy több évtizedes fényes ökölvívó karrier vette kezdetét, melynek során bokszolt a kor nagyjaival, Muhammad Alival és Joe Frazierrel is. 1972. február 14-én Muhammad Ali ellen Las Vegasban szállt ringbe Joe Bugner, és a korábbi világbajnoktól csak pontozással kapott ki a 15 menetes vb-címmérkőzésen.

Harminckét éves nehézsúlyú boksz-karrierje során kétszer is megmérkőztek Alival egymás ellen, és mindkét alkalommal végig is játszották a meccseket, csak bírói döntéssel maradt alul mindkétszer Bugner.

Muhammad Ali a következőt nyilatkozta szeged-szőregi bokszolóról:

Keményebb, mint gondoltam. Ha visszavonulok az ökölvívástól, akkor minden esélye megvan rá, hogy a helyembe lépjen.

 

Brit nemzetközösségi bajnok volt, illetve elnyerte az Európa-bajnoki övet is.  A profi ökölvívással 1999-ben hagyott fel végleg.

 

Világhírnév Bud Spencer oldalán

Színészként először 1977-ben mutatkozott be, az Akit Bulldózernek hívtak című film Medvéjeként.

Nagyjából 30 film- és sorozatszerep van mögöttem, és egytől egyig élveztem őket. Bud Spencerrel voltak a legjobb élményeim, kettőt különösen szerettem. Az egyik az Én a vízilovakkal vagyok, a másik pedig a Seriff az égből

- mondta. Bugner József további három Bud Spencer filmben szerepelt még 1979 és 1981 között.

Bud Spencer és én országos cimborák voltunk, a színészet mellett a sport is összekötött minket. "Big Bud" olimpiai úszó volt, én meg világbajnok bokszoló. A legjobb verekedős jeleneteim vele voltak, aztán mindig összeültünk egy jót vacsorázni is.

Filmek, amikben szerepelt:

  • Akit Buldózernek hívtak (1978)
  • Seriff az égből (1979)
  • Én a vízilovakkal vagyok (1979)
  • Aranyeső Yuccában (1981)
  • Barracuda (1988)
  • A végzet országútján (1991)
  • Time Trax - Hajsza az időn át (1993)
  • Street Fighter – Harc a végsőkig (1994)
  • Utazás a Föld középpontja felé (1999)
  • Pizza (2000)
  • Az elveszett világ (2001)
  • Egyenesbe jövünk (2003)
  • Sikamlós szállítmány (2004)
A filmjeiben számtalan alkalommal fitogtatta káprázatos fizikai erejét a születésnapját ünneplő színész.

 

Kapcsolata nem szakadt meg Magyarországgal

Bugner József jelenleg Ausztráliában él a családjával. Nem sok, de valamennyi kapcsolata, mégis adódik hazánkkal.

Sajnos elég kevés dolog köt Magyarországhoz, a tanulmányaim nagy részét is Angliában és Amerikában töltöttem. De szeretnék gyakrabban hazalátogatni. Szegedre, a szülővárosomra például még mindig nagyon szívesen gondolok vissza. Marlene-nek, a feleségemnek is nagyon tetszett, amikor 1977-ben ott jártunk, és elmentünk a Szőreg nevű faluba, ahol 1956-ig éltem.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor megfordult Magyarországon: 1977 után néhány évvel Olaszországban forgatott, és átugrott végül ismét. Nagyon élveztük, és az emberek nagyszerűek voltak - emlékezett vissza.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.