Hírzóna

Rétvári Bence: egyetlen gyermekbántalmazási eset sem maradhat titokban

Rétvári Bence: egyetlen gyermekbántalmazási eset sem maradhat titokban

A gyermekeknek biztonságban kell lenniük.

2024. március 13., szerda
Rétvári Bence: egyetlen gyermekbántalmazási eset sem maradhat titokban

A gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatok elsődleges célja, hogy egyetlen gyermekbántalmazási eset se maradjon titokban - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy az elrendelt és a kormányhivatalok, valamint a gyermekvédelmi fenntartók által lefolytatott vizsgálat 530 bentlakásos intézményt érint és arra terjed ki: milyen volt a panaszok kezelésének módszere, történt-e megfelelő intézkedés, alaposan kivizsgálták-e az adott esetet, komolyan vették-e azt, illetve ha kiderült, hogy történt gyermekbántalmazási eset, akkor nyújtottak-e segítséget a gyermekeknek egyéni vagy csoportos formában.

Az államtitkár kiemelte, hogy az ezekben az intézményekben szülők, nagyszülők nélkül élő gyermekek a legkiszolgáltatottabbak a pedofiloknak, így őket sokkal jobban kell védeni, és éppen ezért indult el ez a soron kívüli hatósági vizsgálat, hogy ezek az elkövetők ne bújhassanak meg az intézmények falai között és azokban minden úgy történjen, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Az nem történhet meg, hogy valaki intézményi vezetőként évekig visszaél azzal a hatalmi helyzetével, hogy neki a gyermek kiszolgáltatott, miközben épp a gyermekek segítése lenne a feladata. A gyermekek érdeke a legfontosabb, a pedofilok ellen pedig a leghatározottabban fel kell lépni - mondta, hozzátéve, a több mint ötszáz intézményben indult vizsgálatnak elsősorban a "látens esetek" felderítése a célja.

Rétvári Bence azt is elmondta, hogy amennyiben bármilyen bűncselekmény gyanúja felmerül ezekben az intézményekben, akkor az azonnali feljelentést von maga után és a rendőrség minden ilyen ügyet büntetőeljárás keretében vizsgál. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a március elején elindult vizsgálatok során eddig 173 gyermekvédelmi intézmény ellenőrzése történt meg, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint zajlik és április végére mindegyiket átvizsgálják, ezt követően állnak majd rendelkezésre az összegző tapasztalatok.

Az államtitkár a legfontosabbnak a megelőzést tartja, ugyanakkor ha egy eset megtörtént, akkor következik a teljes körű kivizsgálás és az érintett gyermekek számára nyújtandó segítségnyújtás. 

A gyermekvédelmi intézmények vezetőit érintő pszichológiai vizsgálatokkal kapcsolatban az államtitkár elmondta, az a jelenlegi és a későbbiek során hivatalba lépő vezetőket is érinti és ennek során vizsgálják egyebek között a vezetői képességeket, a stressztűrő képességeket, hogy van-e az illetőnek valamilyen szexuális devianciája, szerencsejáték-, alkohol- vagy drogfüggősége, milyen a konfliktuskezelő képessége, képes-e jó döntéseket hozni.

A gyermekeknek biztonságban kell lenniük, a bentlakásos intézményeket vezetőknek biztosan olyan életet kell élniük, ami nem veszélyezteti őket, sőt segíti a minél teljesebb életüket.

A szigorra azért van szükség, mert a gyermekek akkor vannak biztonságban a pedofiloktól, ha azok börtönben vannak - hangsúlyozta. Rétvári Bence elmondta, a gyermekvédelmi törvényt a magyar baloldal támadta meg az Európai Unióban, ennek következtében pedig kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.