Hírzóna

Orbán Viktor hamarosan kinevezheti nemzetbiztonsági főtanácsadóját

Orbán Viktor hamarosan kinevezheti nemzetbiztonsági főtanácsadóját

2024. március 12., kedd
Orbán Viktor hamarosan kinevezheti nemzetbiztonsági főtanácsadóját

Sajtóinformációk szerint csütörtöki hatállyal nevezik ki a miniszterelnök új főtanácsadóját.

Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda 

 

Orbán Viktor miniszterelnök március 14-i hatállyal Biró Marcellt, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökét nevezi ki nemzetbiztonsági főtanácsadójának az Index információi szerint. A portál úgy fogalmaz, 

a nemzetbiztonsági főtanácsadó egyik fő feladata az lesz, hogy segítségével Magyarország képes legyen a háborús kihívásokat hatékonyan kezelni.

A posztot létrehozó jogszabály szerint a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, valamint a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését - írja a Mandiner.

A tisztségre a miniszterelnök nevezi ki az általa alkalmasnak tartott személyt, a kormányfő határozza meg a nemzetbiztonsági főtanácsadó illetményét. A főtanácsadónak, aki jogosult lesz diplomata útlevélre is, feladata lesz a Védelmi Igazgatási Hivatal („az általános politikai koordinációért felelős miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv”) irányítása. A titokvédelem körében is egy kimondottan erős jogosítványt kap: elrendelheti, felülbírálhatja, megszüntetheti, illetve módosíthatja egy adat minősítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.