Hírzóna

Nő a tét! – Újraélesztés mindenkinek (Videó)

Nő a tét! – Újraélesztés mindenkinek (Videó)

Merjünk cselekedni laikusként, amikor egy emberi élet megmentése a tét – legyen szó akár férfiról, akár nőről.

2024. március 7., csütörtök
Nő a tét! – Újraélesztés mindenkinek (Videó)

A hirtelen szívhalál világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartozik. Nyilvános helyen csak laikusok segítségére számíthat, aki holtan esik össze. Ilyenkor az első 3-4 perc kritikus ugyanis a túlélés szempontjából: a mentő kiérkezéséig jó eséllyel egy hozzá nem értőnek kell megkezdeni az újraélesztést. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) 2024-es kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy egyenlő eséllyel indulnak-e a nők és férfiak a túlélésért folytatott küzdelemben.

 

 

A hazai kutatást a Journal of The American College of Cardiology-ban megjelent tanulmány inspirálta, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy míg a közterületen szívrohamot szenvedett férfiaknak 80%-a kap segítséget (kezdi meg valaki az újraélesztésüket), addig ugyanez az arány a nők esetében csupán 60%. Bár a két nem között a tünetek különbözők lehetnek, azonban a felismerés hiánya nem lehet az elmaradt segítségnyújtás oka. Hiszen, ha valaki eszméletlenül esik össze az utcán, még nem tudhatjuk, mi áll a háttérben, viszont kötelességünk lenne segítségére sietni. Miért segítünk mégis kisebb eséllyel, ha egy nőről van szó?

 

INKÁBB ELKERÜLJÜK AZ „ILLETLEN VISELKEDÉST”

 

Egy másik, a témában folytatott svéd reprezentatív kutatás szerint a megkérdezett férfiak 22%-a kellemetlennek érezné, ha egy nőt kellene újraélesztenie. Szintén ebben a kutatásban megkérdezett nők és férfiak 54%-a nyilatkozott úgy, hogy azért nem kezdené meg az újraélesztést egy nőn, mert attól tartana, hogy illetlen viselkedéssel vádolnak meg.

A kutatás szerint az emberek több mint fele tehát inkább hagyna meghalni egy földön fekvő, eszméletlen nőt, minthogy azt kockáztassa: illetlen viselkedéssel vádolják meg, hogy hozzáért.


Az OMSZA 2024-es, 3000 fő megkérdezésén alapuló nem reprezentatív kutatásában azok a válaszadók, akik azt jelölték meg, hogy nem mernének újraéleszteni egy nőt, az alábbiakkal indokolták válaszukat (több választ is megjelölhettek):

 

  • 4-ből 3-an, a résztvevők több mint 75%-a nyilatkozott úgy, hogy félnének tőle, hogy csak ártani tudnának, segíteni már nem,
  • 4-ből 1-en jelölték meg azt a választ, hogy nem tudnák, hogyan és hol nyomják a nő nemű bajbajutott mellkasát,
  • a válaszadók 14%-a tartana attól, hogy illetlen viselkedéssel vádolnák meg,
  • 10,4%-uk jelölte meg válaszul, hogy félne kényes testrészhez, például egy női mellhez nyúlni újraélesztés közben - jóval kevesebben, mint a svéd felmérés során.

 

Az emberek tehát még mindig elsősorban attól tartanak, hogy laikusként csak ártani tudnak, ha megkezdik az újraélesztést, legyen szó akár nőről, akár férfiról. Abban az esetben viszont, ha nőt volna szükséges újraéleszteniük, itthon és külföldön is hasonló okokból marad el a segítségnyújtás, mégha különböző mértékben is.

 

FÉRFIAK ÉS NŐK SZEREPE A KAMPÁNYOKBAN

 

Az OMSZA kutatásában résztvevők több mint fele meg van róla győződve, hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító hirtelen szívhalál a férfiak „betegsége”. Ezt a nézetet erősíti, hogy legyen szó akár külföldi, akár hazai kampányokról, azokban általában férfiakat élesztenek újra.