Hírzóna

Lázár János: az új tarifákkal közel négymillió ember jár jobban

Lázár János: az új tarifákkal közel négymillió ember jár jobban

2024. március 4., hétfő
Lázár János: az új tarifákkal közel négymillió ember jár jobban

Beindult a politikai kampány az új tarifarendszerrel szemben. Az új tarifákkal közel 4 millió ember jár jobban, ami legalább 4 millió érv a változások mellett - írta az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.

Fotó: Lázár János Facebook-oldala

 

Ezért a közlekedési szakértőket maguk előtt toló politikai szereplők már nem is az utasokra hivatkozva kampányolnak ellene, hanem azt állítva, hogy az állam számára lesz veszteséges az új modell

- írta bejegyzésében Lázár János.

A miniszter kiemeli, hogy ugyanazok mondják ezt és szinte ugyanazokkal a mondatokkal, akik már tavaly májusban is huhogtak, hogy az új vármegye- és országbérlet több tízmilliárdos veszteséget termel a MÁV-VOLÁN-csoportnak. 

Tévedtek. 

Lázár János hangsúlyozza, hogy az új bérletek mintegy 6 milliárd forinttal nagyobb bevételt fialtak. Nem veszteséget csináltak, hanem nyereséget. Az olcsóbb díjtermékből ugyanis többet vettek meg az emberek. 

A huhogóknak most sem lesz igazuk. Tévednek vagy szándékosan hazudnak. 

A politikus részletezte, hogy az új tarifarendszer mögötti számítások ugyanis a valódi utazási szokásokon alapulnak: a Pénzügyminisztériummal és a MÁV-VOLÁN-csoport szakembereivel közösen számolták ki, hogy a több utasnak járó ingyenesség (pl. 14 év alatti gyermekek vagy 65 év alatti nyugdíjasok) vagy épp a korábbinál nagyobb kedvezmények (pl. közalkalmazottak vagy 14-25 év közöttiek félárú utazása), hogyan lehetnek olyan közös befektetések, amelyek busásan megtérülnek a gazdaságnak, a közlekedési vállalatoknak pedig nem okoznak veszteséget. 

Az új tarifarendszer társadalmi haszna nagyobb, mint a gazdasági költsége. Ráadásul ez a költség is jóval kisebb, mint amekkorának a huhogók híresztelik, hiszen az olcsóbb bérletek révén többen utaznak többet a közösségi közlekedéssel. Az új tarifákkal mindenki jól jár: a gazdaság, a közlekedési szolgáltatók és az utasok is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.