Hírzóna

Vármegyei megállapodás született a nemzetközi kerékpárút-hálózat fejlesztéséről

Vármegyei megállapodás született a nemzetközi kerékpárút-hálózat fejlesztéséről

Vita nélkül, zökkenőmentesen állapodtak meg egymással a környező települések

Kovács György
2024. március 28., csütörtök
Vármegyei megállapodás született a nemzetközi kerékpárút-hálózat fejlesztéséről

Nagy örömmel tölt el, hogy vita nélkül, zökkenőmentesen sikerült Mórahalom önkormányzatának, mint konzorciumvezetőnek Röszke, Ásotthalom, Szeged, Újszentiván és Tiszasziget képviselőjével összeállítani és aláírni az „EuroVelo13 nemzetközi kerékpárút-hálózat aktív turisztikai fejlesztése Csongrád-Csanád vármegyében” című konzorciumi megállapodást - jelentette be közösségi oldalán Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

 

 

Nógrádi Zoltán kiemelte, reményeik szerint nem csak a kerékpárosok hasznára lesz a fejlesztés, hanem az aktív turisztikai szolgáltatásokkal foglalkozókat is segíteni fogja. 

A pályázat során Mórahalmon három helyszínen, a turisztikai iroda mellett, az Ezer Év Parkjában és a Bivalyrezervátumnál telepítünk pihenő és szolgáltató helyeket a biciklisek számára - ismertette a polgármester.

A pályázat részleteit Csáki Béla, Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata közgyűlésének alelnöke ismertette. Elmondta, összehangolt kerékpáros szolgáltatásfejlesztés valósul meg a közeljövőben a települések együttműködésének köszönhetően. Pihenőhelyek szervízponttal, esőbeállók, vízvételi pontok, kerékpártámaszok kerülnek majd ki a bicikliút mentén kialakított helyszínekre. Az elektromos kerékpárt használókra is gondoltak a pályázat kapcsán, így töltőpontokat létesítenek, ahol a járművet és a mobiltelefont is fel lehet majd tölteni.

 

EuroVelo 13 - Vasfüggöny Kerékpárút

Az EuroVelo 13 útvonal az úgynevezett vasfüggönynek a nyomvonalát követi a Barents-tengertől a Fekete-tengerig: 9950 km élő történelemóra, a hidegháborús korszaknak és a vasfüggöny lehullása utáni kibékülések, a béke első nyomainak emlékeivel. Mivel ez a leghosszabb EuroVelo útvonal, a Vasfüggöny útvonal mindenféle kerékpáros látogatónak lehetőséget nyújt, Dél-Csehország vagy Észak-Ausztria borvidékeitől kezdve a Dráva folyóvölgyén át Bulgária és Görögország hegyvidékes határáig, vagy a balti államok nyüzsgő kikötőjétől Lappföld csendes tájaiig. A Vasfüggöny kerékpáros útvonal létrejöttét számos európai intézmény támogatta. 2005-ben az Európai Parlament a Vasfüggöny utat az Európai Unió tagállamainak fenntartható turisztikai modelljének ismerte el. Ez a zöldpárti Michael Cramer kezdeményezése volt, aki korábban a Berlini Fal útvonalat is elindította a német fővárosban. Michael a mai napig is aktívan részt vesz az EuroVelo 13 útvonal fejlesztésében. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.