Hírzóna

Egyre tovább és egyre többet élnek egészségben a magyarok

Egyre tovább és egyre többet élnek egészségben a magyarok

Rétvári Bence szerint a fejlesztések meghozták eredményeiket

2024. március 20., szerda
Fotó: Lakatos Péter
Egyre tovább és egyre többet élnek egészségben a magyarok

Az előző uniós költségvetési időszakban 8700 milliárd forint forrást használtak fel az egészségügy, az oktatás és a társadalmi felzárkóztatás területén, és a mostaniban is rendelkezésre áll már 4744 milliárd forint.

Fotó: Lakatos Péter. Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

A gyógyító és betegségmegelőző programok eredményeként három évvel nőtt a magyar emberek egészségben eltöltött várható éveinek a száma – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) záróeseményén.

 Hozzátette, hogy Magyarország jól tudta felhasználni az európai uniós forrásokat, látható társadalmi eredményeket és jelentős előrelépéseket sikerült elérni.

Rétvári Bence kifejtette, hogy egy évtizeddel ezelőtt Magyarország az egészségben eltöltött évek tekintetében a 21. volt az EU-tagállamok között, most viszont a 14. Hozzátette, hogy másfél évvel emelkedett a várható élettartam is.

A fejlesztések meghozták eredményeiket, a magyar emberek tovább élnek egészségben és tovább is élnek

– összegzett az államtitkár, kiemelve: mindemellett egymillió új munkahely jött létre, ezzel jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma, amit az Eurostat is elismer.

Ágostházy Szabolcs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: a 2014–2020 közötti időszakban az EFOP keretében 

mintegy 8700 milliárd forint forrást használtak fel, és mintegy 52 ezer projektet valósítottak meg 

az egészségügy, az oktatás és a társadalmi felzárkóztatás területén. Kiemelte a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket, mint mondta, 15 ezerrel több gyermek járhat ma bölcsődébe és óvodába, mint korábban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.