Hírzóna

Az első SMA-s beteget Szegeden azonosították

Az első SMA-s beteget Szegeden azonosították

2024. március 25., hétfő
Az első SMA-s beteget Szegeden azonosították

A 2024. március 1-jével folytatódó újszülöttkori SMA-szűrés során az első SMA-s beteget Szegeden, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriumában azonosították. 


 

Az újabb mérföldkő előzményeként korábban szintén a szegedi szűrőközpont találta meg a 2023-as pilot vizsgálat kilenc SMA-s újszülöttje közül a legelsőt, majd további négyet. Az újszülöttkori szűrés népegészségügyi és prevenciós jelentőségét az adja, hogy a korai felismerésen és terápián keresztül nagyban segíti a súlyos, irreverzibilis károsodások megelőzését, illetve azok mértékének csökkentését. 


A szűrőlaboratórium bízik abban, hogy az országosan támogatott SMA-szűrővizsgálat a jövőben is folytatódhat, hozzájárulva ezzel további újszülöttek életminőségének jelentős javulásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.