Hírzóna

Valentin-nap? Szerelem? (Videó)

Valentin-nap? Szerelem? (Videó)

Valentin napra virágot küldeni személyes és érzelmekkel teli gesztus

Márton Andrea
2024. február 14., szerda
Valentin-nap? Szerelem? (Videó)

A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja. De honnan is ered ez a különleges nap? Milyen szokások élnek a különböző országokban február 14-ével kapcsolatban, és milyen ajándékoktól lesz igazán különleges a Valentin-nap?

 


 

Ahogy sok más keresztény ünnepnek és hagyománynak, úgy a Valentin-napnak is volt pogány megfelelője. Az ókori Rómában február 14-e környékén tartották meg a Lupercaliát, amely egy termékenységi pásztorünnep volt különböző szertartásokkal rítusokkal. Ezen a napon a papok kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, hogy a verés tisztulást és termékenységet hozzon, de az ünnephez kötődnek ennél kellemesebb szokások is. A hajadon nők és férfiak szerelmi jóslásokat végeztek, hogy megtudják, ki lesz majd a párjuk, a nős férfiak pedig virágot ajándékoztak az asszonyoknak.

A kereszténység terjedésével számos pogány ünnep alakult át, kapott új nevet és értelmet. Ez történt a Lupercaliával is az 1300-as években, amikor Európában elterjedt a Bálint-nap. Szent Bálint a 3. században, a római keresztényüldözés idején volt Terni püspöke, hite miatt börtönbe vetették. Bálint a hit erejével visszaadta egy vak lány látását, kivégzése előtt pedig levelet írt a lánynak, amit úgy írt alá: „a Te Bálintod” (Your Valentine). A püspök élete során a szerelmeseket a keresztény szokások szerint eskette meg és a házaspárokat virággal ajándékozta meg. A 18. századra már hagyománnyá vált, hogy Bálint-nap alkalmából a barátok és szerelmesek apró ajándékokkal, kézzel írt üzenetekkel kedveskednek egymásnak, amit gyakran a „Your Valentine” aláírással zárnak.

 

Modern Valentin-napnak

 

Mai formájában a Valentin-nap a 20. században alakult ki, amikor világszerte elterjedt a szokás, hogy február 14-én a szerelmesek csokival, virággal és különféle ajándékokkal lepik meg egymást. Egyre nagyobb a Valentin-nap körüli felhajtás, drága ajándékok, különleges programok és meglepetések váltak kötelező elemeivé az ünnepnek.

Az ünnep közeledtével a bevásárlóközpontokban megjelennek a túlárazott, Valentin-nap témájú ajándékok, a reklámok folyamatosan arra emlékeztetnek bennünket, hogy a tökéletes ékszer, könyv, sütemény, rózsacsokor nélkül nem is valódi a szerelmünk, a közösségi médián pedig azzal találjuk szembe magunkat, hogy mindenki sokkal jobban csinálja az ünnepet, mint mi.


 

Szokások a világ más országaiban


Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek, a karácsony után ez a második legforgalmasabb nap a postán. (Az internet korában persze ezek nagy része már online üdvözlőlapként indul útjára.)

Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval – de akár férfi ismerőseiket, munkatársaikat is. A férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt.

Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a „Vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot.

Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg a másikat.

Peruban pedig 2011 óta munkaszüneti nap a február 14.

Lengyelországban, Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én pedig minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

 

Bálint-napi hagyományok hazánkban

 

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik:

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
  • Bálint nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

 

Milyen virággal kedveskedjünk Valentin napon?

 

 

A Valentin-nap a szeretet és a romantika ünnepe, amikor illik a szeretteinket meglepni egy szép virágcsokorral. Bár sokféle virág kifejezheti az érzéseinket, bizonyos fajtákat különösen népszerűek ezen a különleges napon.

Íme néhány virág, amelyek különböző üzeneteket hordoznak:

 

Rózsák

A rózsák, különösen a vörös rózsák, a szeretet és a szenvedély szimbólumai. Ezek a virágok az egyik legnépszerűbb választás Valentin napra, mivel tökéletesen kifejezik a mély, romantikus szerelmet. A rózsák színe különböző érzelmeket szimbolizálnak:

  • vörös rózsa: szenvedélyes szeretet és vágy
  • rózsaszín rózsa: hálás szeretet és csodálat
  • fehér rózsa: tiszta szeretet és új kezdetek
  • sárga rózsa: barátság és gondoskodás

 

Tulipánok

A tulipánok frissességet és tavaszi érzést hoznak, amelyek pozitív és boldog üzenetet közvetítenek. Különösen a vörös tulipánok népszerűek Valentin napon, mivel ezek is a szeretetet és a szívhez szóló érzelmeket fejezik ki.

Liliomok

Az elegáns liliomok kifinomultságot és szépséget sugároznak, tökéletes választás, ha valami egyedülállót és figyelemfelkeltőt szeretne küldeni. A liliomok különböző típusai különböző üzenetekkel bírnak, például a fehér liliomok a tisztaságot és az ártatlanságot jelképezik.

Gerberák

A gerberák színes és vidám virágok, amelyek optimizmust és boldogságot sugároznak. Tökéletes választás, ha egy vidám és energikus üzenetet szeretne közvetíteni. Különböző színeikkel személyre szabott üzenetet is küldhet.

Orchideák

Az orchideák eleganciát és szépséget képviselnek, hosszan tartó virágok, amelyek különleges és luxus ajándéknak számítanak. Az orchideák a finom és tartós szerelmet szimbolizálják, így kiváló választás, ha hosszú távú elköteleződését szeretné kifejezni.


Valentin napra virágot küldeni személyes és érzelmekkel teli gesztus, amely mély benyomást hagy a megajándékozottban. Érdemes olyan virágot választani, amely leginkább kifejezi az érzéseit és a kapcsolat jellegét.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.