Hírzóna

Nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

2024. február 29., csütörtök
Nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

Fotó: Papp_Schneider

 

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megállítsák a népességfogyást.

A program 2019-ben indult, 2900 településsel foglalkozik, ezek közül 2500 az elmúlt évtizedekben veszített lakosságából. Négy év alatt 1300 településen sikerült a folyamatot megállítani; a többi helységben pedig lassítani a népességfogyás ütemét - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A program eredményes

 - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezermilliárd forintnál több támogatást osztottak már ki. 

A kormánybiztos elmondta, szemben a sokszor évekig húzódó európai uniós pályázatokkal, a Magyar falu program kiírásait a benyújtási határidőtől számított maximum 60 napon belül elbírálják; a nyertes pályázat kihirdetését követő ötödik napon a teljes összeget át is utalják.

Idén március végén várható a nyertes pályázatok kihirdetése; és bízik benne, hogy a június 9-i önkormányzati választásokig még újabb pályázatokat ki tudnak írni - közölte Gyopáros Alpár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.