Hírzóna

Jelentősen emelkedhet a minimálbér

Jelentősen emelkedhet a minimálbér

2024. február 8., csütörtök
Jelentősen emelkedhet a minimálbér

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egy szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy az infláció drasztikus csökkenése miatt idén már várhatóan enyhülni fog a munkáltatókra ható béremelési nyomás.

 

 

Egy EU-s szabályozás miatt a minimálbért is legalább 10 százalékkal emelni kell, ami feszültséget szülhet a munkaerőpiacon.

A hrportal.hu arról számolt be, hogy Rolek Ferenc a béremelésre, juttatásokra és versenyképességre fókuszáló beszélgetésben vett részt a székesfehérvári HR Fest egyik kiemelt kerekasztal-beszélgetésében.

Ebben elmondta, hogy a jövőben várhatóan feszültséget fog okozni a munkaerőpiacon az, hogy egy EU-s rendelkezés miatt a minimálbért a mediánkereset 60 százalékára kell emelni, hiszen ez olyan ütemű,

Kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.

Már jövő tavasszal dönthet az európai minimálbér bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról a magyar Országgyűlés, a kormány már hónapok óta egyeztet a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

Ez elengedhetetlen, ahhoz, hogy Magyarország legkésőbb 2024 októberére maradéktalanul eleget tegyen az „Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről” szóló irányelvnek.

Az európai minimálbérről szóló irányelv legfontosabb célja, hogy előmozdítsa a megfelelő minimálbérszint elérését. Az irányelv szövege világossá teszi, hogy a kötelező legkisebb kereset összegének megállapítása továbbra is tagállami hatáskör marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.