Hírzóna

A helyesen megválasztott eszközök törték le az inflációt

A helyesen megválasztott eszközök törték le az inflációt

2024. február 16., péntek
A helyesen megválasztott eszközök törték le az inflációt

Az infláció gyors letörése annak köszönhető, hogy a kormány a legjobb eszközöket alkalmazta, felismerve a fiskális és a szabályozó politika jelentőségét a kedvezőtlen folyamatok megállításában - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

 

 

Nagy Márton szerint Magyarországon elsősorban a belföldi ellátáshoz szükséges, európai összevetésben is igen nagyarányú energiaimport vezetett az infláció meglódulásához. Az energiafüggőség megszüntetése hosszabb távú feladat, de az atom- és napenergia alkalmazásának köszönhetően a következő évtizedre elérhető. Az azonnali intézkedések közül kiemelte a rezsivédelmet, amely a lakosság terheit enyhítette, valamint a vállalatok fix energiaszerződéseinek megváltoztatását, amely sok ezer társaságot mentett ki a piacinál kedvezőtlenebb helyzetből.

A miniszter hozzátette, hogy az extraprofit-adatok vizsgálata alapján az ár-profit spirál, vagyis a piaci szereplők árazási gyakorlata is jelentős mértékben járult hozzá a pénzromláshoz, ez tette szükségessé az árstop és a kötelező akciózás bevezetését. A magyarországi infláció harmadik fontos oka a magas költségvetési deficitre és a folyó fizetési mérleg szintén jelentős hiányára vezethető vissza.

A rekordinfláció kialakulásáért 70 százalékban felelős 3 tényező egyike sem fenyeget, tehát 2024-ben így nem kell tartani annak visszatérésétől sem - tette hozzá.

A tárcavezető úgy véli, az infláció idén 4-5 százalék között, jövőre 3-4 százalék között alakulhat, ami elfogadható egy feltörekvő, eurózónán kívüli ország számára. A költségvetési hiány 2026-ban csökkenhet ismét 3 százalék alá, az export felfutása kedvez a beruházásokra építő, nagyrészt kivitelre termelő magyar gazdaságnak - közölte.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Compliance Akadémia elnöke szerint az infláció elleni kezdeményezések között kiemelkedően sikeresnek bizonyult az online árfigyelő rendszer, amely ugyan nem klasszikus versenyhatósági eszköz, de segít elérni a hivatal legfőbb céljait, a versenyhelyzet fokozását és a fogyasztói jólétet - tette hozzá.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.