Hírzóna

A Dél-Alföldön csak nálunk csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A Dél-Alföldön csak nálunk csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Ebben is nyugati szomszédunk zárt első helyen

Kovács György
2024. február 6., kedd
A Dél-Alföldön csak nálunk csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A KSH mai napon tette közzé a kiskereskedelmi forgalom decemberi adatait, amelyben a legtöbb mutatóhoz hasonlóan, vármegyénk nem remekelt.

 

 

A kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva Csongrád-Csanád vármegyében 99,5 százalékra csökkent, miközben Bács-Kiskun és Békés vármegyékben némileg növekedni is tudott. Összértéket nézve nyugati szomszédunk zárt az első helyen 78 914 millió forinttal. A csökkenés ellenére vármegyénk őrzi második helyét 64 290 millióval. Keleti szomszédunk 44 335 millió forint kiskereskedelmi forgalommal zárta az óév utolsó hónapját.

 

Országosan nőtt az élelmiszer és vegyes kisboltok forgalma

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,3%-kal nagyobb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal csökkent.

 

Több gyógyszer és illatszer fogyott, csökkent a többi cikk kereslete

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene országosan összességében 3,0%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,5%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9, a használtcikk-üzletekben 15%-kal kisebb lett.

 

Több autó alkatrész és üzemanyag, kevesebb online rendelés

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,7%-kal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene – az üzemanyagár-sapka bázishatásának megszűnése miatt – 3,8%-kal nőtt az előző év azonos havihoz képest.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2%-kal nőttek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.