Hírzóna

A balliberális pártok nem szavazták meg a pedofilellenes szigorításokat

A balliberális pártok nem szavazták meg a pedofilellenes szigorításokat

2024. február 27., kedd
A balliberális pártok nem szavazták meg a pedofilellenes szigorításokat

A balliberális pártok többsége, mint a DK, MSZP, Momentum és a Párbeszéd az elmúlt hetekben rákapcsolódtak a civilek által szervezett, kegyelmi üggyel kapcsolatos demonstrációkra, azonban a balliberális pártok pedofíliával szembeni utcai tiltakozása több szempontból is ellentmondásos, kiváltképp azért, mert 2021-ben nem szavazták meg a pedofilellenes törvénycsomagot.

A baloldal szegedi képviselője sem szavazta meg a pedofilellenes szigorításokat
A baloldal szegedi képviselője sem szavazta meg a pedofilellenes szigorításokat

 

Bojkottjukkal azt is kifejezték, hogy nem támogatták a pedofil-nyilvántartás létrehozását, a pedofil gyermekpornográfia elleni javaslatot és azt sem, hogy a szexuális bűncselekmények nem évülhetnek el, illetve hogy a pedofilok neveléssel kapcsolatos munkát se végezhessenek

– emlékeztette hétfőn a balliberálisokat Orbán Viktor, a parlamenti válaszában.

 

Szavazás helyett kivonult a baloldal

A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslatot 2021 utolsó nyári ülésnapján 157 igen, egy nem szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés. Az előterjesztésre a kormánypárti képviselők, illetve a jobbikosok szavaztak igennel, a többi baloldali párt viszont kivonulással bojkottálta a szavazást - írja a Magyar Nemzet

A DK, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP is, de Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők sem voltak hajlandók részt venni a pedofilellenes törvénycsomagról szóló parlamenti voksoláson, az egyetlen nemmel szavazó pedig Székely Sándor független képviselő volt.

Tiltakozásukat azzal indokolták, hogy a kormány a pedofilellenes törvénybe szerintük melegellenes módosításokat vitt bele. Holott a törvénycsomag létrejöttét mindenekelőtt azzal indokolta a kormánypárt, hogy a korábbi években a bíróságok nem egyszer kifejezetten enyhe ítéleteket hoztak a pedofil elkövetőket érintő ügyekben.

Még tüntetést is tartottak a baloldali pártok és jogvédő szervezetek a Kossuth téren, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is. Dobrev Klára Brüsszelből üzente, hogy „lélekben” ő is velük van. A tüntetés szlogenje „Propagandatörvény helyett elfogadást” volt, és nem meglepő módon a demonstrációt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány szervezte.

A 2021-ben elfogadott törvény alapján

  • a korábbi ígéreteknek megfelelően létrejött egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás.
  • Szigorodtak a büntető törvénykönyv vonatkozó részei. Ennek fontos eleme, hogy a gyermekek molesztálásáért az eddiginél súlyosabb büntetés jár. Új minősített esetnek számít, ha a pedofil bűncselekményt 12 év alattival szemben vagy hivatalos személyként követik el, sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva, illetve ha különös visszaesőként követik el.
  • Bizonyos munkahelyekről kitiltják a pedofilokat.
  • Nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni ezeket a típusú bűncselekményeket.
  • A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények pedig nem évülnek el, és kitolódik az elévülés kezdete.

Az 2021-ben elfogadott törvény kiegészült azzal, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása és a homoszexualitás népszerűsítésére.

 

Mélyen hallgatott a baloldal saját botrányai idején

A baloldal ugyanúgy tétlen maradt, amikor Jámbor András párttársánál hetvenezer pedofil felvétel került elő, és akkor is, amikor Bauer Tamás, aztán meg a HVG sorra mentegette a pedofil bűnelkövetőket – emlékeztetett Kocsis Máté a közösségi oldalán. A Fidesz frakcióvezetője azt is felidézte, amikor Pikó András, Józsefváros polgármestere együtt fotózkodott és kampányolt a hírhedt B. Zsolt nevű pedofillal, vagy amikor Pulai András azt mondta, hogy „a pedofilokkal együtt lehet érezni”.

A 2021-es pedofilellenes törvénycsomagot megelőzően a 2012-es új büntető törvénykönyv hatálybalépésével szinte azonnal elkezdődött a pedofíliával vádolt személyek számának növekedése a büntetés-végrehajtási intézményekben. A 2010-es kormányváltás előtt jelentősen kevesebb pedofil bűnelkövető, mindössze 81, napjainkban pedig 663, vagyis több mint nyolcszor annyi pedofil van börtönben – mutatott rá Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a DK-s Kálmán Olga azonnali kérdésére adott válaszában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.