Hírzóna

Zelenszkij nem utazott el Davosba

Zelenszkij nem utazott el Davosba

2024. január 14., vasárnap
Zelenszkij nem utazott el Davosba

Zelenszkij nem utazott el Davosba, ahol a saját béketervéről tárgyalnának. Pedig több mint nyolcvan nemzetbiztonsági tanácsadó is részt vesz a találkozón.

 

Január 15-19. között rendezik meg az 54. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: A bizalom újjáépítése. A Világgazdasági Fórum egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ helyzetének javítása mellett kötelezte el magát. Székhelye a Genf melletti Cologny, legismertebb rendezvénye az évente megszervezett davosi találkozó, amelyen a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze, 

hogy megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, meghatározzák a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

A Magyar Nemzet cikke szerint mintegy 81 nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt a vasárnapi, ukrajnai béketerv kidolgozására és támogatására rendezetett találkozón, ami az eddigi legnagyobb a korábbi koppenhágai, dzsiddai és legutóbbi, októberi máltai találkozók után. A tisztviselők bíznak abban, hogy a találkozó majd elvezet oda, hogy kitűzhetnek egy időpontot egy globális békecsúcsra, ahol támogatásukról biztosíthatják majd a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kidolgozott béketervezetet. A lap szerint

a vasárnapi találkozón azonban az ukrán elnök nem vesz részt.

Egy magas rangú kijevi tisztségviselő novemberben még arról beszélt, hogy 2024 februárjában sor kerülhet egy csúcstalálkozóra, ahol már a tervezet végrehajtásáról beszélhetnek, Ukrajna eközben viszont attól tart, hogy a gázai háború megnehezíti a diplomáciai támogatás elnyerését és elvonja a figyelmet az ukrán háborúról – olvasható a cikkben.

(MTI, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.