Hírzóna

Újra dinamikusan nőnek a reálbérek

Újra dinamikusan nőnek a reálbérek

2024. január 23., kedd
Újra dinamikusan nőnek a reálbérek

A KSH adatai szerint 621 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset 2023 novemberében, azaz egy év alatt 14,1 százalékkal, közel 77 ezer forinttal emelkedtek a fizetések. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az adatokhoz fűzött keddi kommentárjában kiemelte, hogy az infláció sikeres kormányzati visszaszorításának köszönhetően szeptembertől újra növekedésnek indultak a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. 

 

 

Novemberben 5,7 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje, ami azt jelenti, hogy a reálbérek emelkedése további 2 százalékponttal gyorsult az októberi 3,7 százalékos bővülést követően - állapította meg Czomba Sándor.

A Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már háromszor több fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon.

Kitért arra is az államtitkár, hogy a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány célja, hogy a 15-64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra növekedjen, amelyet a bérek emelkedése mellett a kormány új, célzott munkaerőpiaci programja fog támogatni. 

A reálbérek és az aktivitás emelkedése együttesen hozzájárul a fogyasztás helyreállításához, így a 

4 százalékos, dinamikus gazdasági növekedés eléréséhez.

Czomba Sándor emlékeztetett arra is, hogy 2023. december 1-től a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett, így az infláció visszaszorításának köszönhetően a reálbérek növekedése a 2023. decemberi adatokban még látványosabb lehet, és ez 2024-ben is tovább folytatódhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.