Hírzóna

Újabb 16 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő

Újabb 16 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő

2024. január 13., szombat
Újabb 16 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő

Szombattól újabb termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő: már laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes élelmiszerek, a marhahús és az ásványvíz is elérhető lesz a GVH által működtetett rendszerben.

 

Egy év alatt tizedére zuhant és 2023. decemberben 4,8 százalék volt az élelmiszerek árának emelkedése a megelőző év decemberében tapasztalt 44,8 százalékhoz képest. Az éves alapon mért, havi élelmiszer-infláció 27 hónapja nem volt olyan alacsony, mint 2023 utolsó hónapjában – többek között ez is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közölt jelentésből. A kedvező adatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer is hozzájárult.

Ráadásul szombattól újabb 16 termékkategóriával bővül az árak napi összehasonlítását biztosító rendszer, amivel a fogyasztók pénzt és időt spórolhatnak a vásárlásaik során.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy a novemberben mért 7,9 százalékról decemberben 5,5 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben. 2022 utolsó hónapjához képest az élelmiszerek árának emelkedése 2023. decemberben 4,8 százalék volt, ami további 2,3 százalékpontos csökkenés a 2023 novemberében mért 7,1 százalékos értékhez képest. 2023 decemberében – az előző hónaphoz viszonyítva – átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak.

A pénteken közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest egy év alatt mintegy tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése, köszönhetően a célzott kormányzati intézkedéseknek, a jegybank lépéseinek, illetve a Gazdasági Versenyhivatal beavatkozásainak és az általa működtetett online Árfigyelő rendszernek.  A friss adatokból az is kiderül, hogy a 2023. decemberi éves alapon mért 4,8 százalékos havi élelmiszer-áremelkedés több mint két éve nem volt ilyen alacsony (legutoljára 2021 szeptemberben volt ennél kisebb, amikor 4,4 százalék volt).

www.arfigyelo.gvh.hu oldalon elérhető online.

 Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy a július 1-jei indulása óta a megfigyelt 62 termékkategória több mint 80 százalékában csökkentek az átlagárak, átlagosan mintegy 6 százalékkal. Ráadásul január 13-tól újabb 16 termékkategóriával bővül a rendszer. Bekerülnek az Árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek, az ásványvíz és a marhahús is. Így holnaptól már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten több mint 1300 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók.

Az online Árfigyelővel, tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során. A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak csökkenéséhez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.