Hírzóna

Tizenhárom éves a családi adórendszer

Tizenhárom éves a családi adórendszer

13 éves családi adórendszer, valamint a többféle adómentesség és -kedvezmény.

Márton Andrea
2024. január 2., kedd
Tizenhárom éves a családi adórendszer

Minden gyermek kincs, ezért a magyar kormány elkötelezett annak támogatásában, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és a gyermekvállalás ne járjon anyagi hátránnyal - hangsúlyozta Hornung Ágnes a családokért felelős államtitkár.
 

Hornung Ágnes közlése szerint ezt szolgálja az immár 13 éves családi adórendszer, valamint a többféle adómentesség és -kedvezmény. A családok adó-visszatérítésével, a családokat és fiatalokat segítő adókedvezményekkel együtt 2011 óta 2023 év végéig összesen mintegy 4 700 milliárd forint adó- és járulékbefizetés maradhatott a magyar családoknál.

2010-ben a polgári kormány családbarát fordulatot hirdetett meg, ennek egyik első intézkedéseként 2011. január 1-jén bevezette a családi kedvezményt, amely alapvető értékként ismeri el a munkát és a munka melletti gyermeknevelést - olvasható a közleményben.

A családi kedvezmény havonta egy gyermek esetén 10 ezer, két gyermek esetén 20 ezer, három vagy több gyermeknél 33 ezer forinttal csökkenti a fizetendő személyi jövedelemadó összegét gyermekenként. 2014-től a kedvezmény a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási, 2020. júliusától pedig a munkaerőpiaci járulékból is érvényesíthető.

A családi adó- és járulékkedvezményt 2022-ben 993 ezer szülő vette igénybe 348 milliárd forint értékben. A családi adórendszer 13 éve alatt ezen a jogcímen mintegy 3 600 milliárd forint maradhatott a magyar családoknál.

A közlemény szerint a családi adórendszer egyik fontos intézkedése a 2015-ben bevezetett első házasok kedvezménye, amellyel 2022-ig bezárólag összesen már mintegy 337 ezer házaspár élt 25,4 milliárd forint összegben. A kormány ezen felül - Európában egyedülálló módon - 2020. január 1-jétől meghirdette a négy- vagy többgyermekes anyák, 2022. január 1-től a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességét. A négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentességére vonatkozó jogszabály értelmében minden olyan anya, aki négy vagy több gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és nevelt, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ezzel a kedvezménnyel 2022-ben hatvannégyezer-négyszázan éltek.

A 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről hozott intézkedés bevezetésével a kormány kiemelt célja a fiatalok életkezdésének, munkaerőpiacra való kilépésének, önálló egzisztenciateremtésének, saját otthonhoz jutásának és családalapításának támogatása - olvasható a közleményben. Az adókedvezmény a bevezetéstől 2023 október végéig átlagosan 332 ezer 25 év alatti dolgozó fiatal számára jelentett átlagosan havonta 38 700 forint többletbevételt.

Hozzátették azt is, hogy 2023. január 1-jétől ugyancsak átlagbérig terjedő szja-mentességet élveznek a 30 év alatt gyermeket vállaló nők is annak az évnek a végéig, amelyben betöltik 30. életévüket. A lehetőséggel 2023 októberében már 13 ezren éltek.

A fiatal anyák szja-mentessége a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az érintettek, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalék nyugdíjjárulék levonás terheli, a 15 százalékos személyijövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni - írták.

Felhívták a figyelmet, hogy az adómentesség a csecsemőgondozási díj (csed) összegéből is érvényesíthető. Mivel 2021. július 1-jétől a csed mértéke a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett, a 30 év alatti gyermeket vállaló nők esetében a személyi jövedelemadó mentességnek köszönhetően az ellátás összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.