Hírzóna

Nincs hideg idő, csak rosszul öltözött futó – szól az aranyszabály

Nincs hideg idő, csak rosszul öltözött futó – szól az aranyszabály

Télen is érdemes a futást választani.

Márton Andrea
2024. január 11., csütörtök
Nincs hideg idő, csak rosszul öltözött futó – szól az aranyszabály

A téli hónapokban csak a keménymag merészkedik ki a szabadba néhány velőttépő kilométerre.

 

A hideg miatt nem szükséges abbahagyni a futást, kocogást, tempós sétát, hisz immunrendszerünket remekül edzi a friss levegő, és a hangulatunknak is jót tesz, ha kimozdulunk a fűtött lakásból.

Ha valaki rendszeresen fut a szabadban, akkor szervezete alkalmazkodik az egyre hűvösebb időjáráshoz, így nem jelent hirtelen nagy megterhelést. Mínusz tíz fok alatt általában nem javasolják a sportorvosok a kinti futást, de e fölött bizonyos szabályok betartásával bátran felvehetjük a futócipőt hidegebb napokon is. Ha helyes a légzéstechnikánk, akkor nem fogunk megfázni, hisz az orron keresztül beáramló levegő már melegebben jut a tüdőbe. Ha mégis megbetegszünk, akkor annak sokféle oka lehet, például a nem megfelelő ruházat vagy a túlerőltetés.

 

Az ideális öltözet

 

 

Lapunk megkeresésére Gera Tibor, Szegedi Vasutas Sport Egyesület tájfutás edzője elmondta, a réteges öltözködés és a megfelelő ruházat kiválasztása nagyon fontos a téli futás alkalmával, hiszen nem csak védeni kell az ízületeket, hanem a megfázást is célszerű elkerülni.

Fontos, télen mindenképpen technikai anyagú futóruházatot hordjunk, amely elvezeti az izzadságot.

Felül egy hosszú vagy rövidujjú aláöltöző, amely a testhez tapad. Erre rá jöhet egy hosszúujjú technikai anyagú felső, időjárástól függően vastagabb vagy vékonyabb anyagból. A „záró” réteg pedig egy vékony széldzseki, vagy egy mellény, nagyon hidegben pedig egy vastagabb futókabát. A futónadrág lehet bélelt vagy béleletlen, de aki fázós felvehet egy rövidnadrágot vagy futószoknyát a nadrág fölé.

Érdemes beszerezni téli futózoknit, a legjobb merinói gyapjúból készült, amelynek ugyan kicsit húzósabb az ára, de garantáltan melegen tartja a lábat.

Gera Tibor kiemelte:

elengedhetetlen a sapka és a sál, az előbbi azért, mert a legtöbb hőleadás a fejen keresztül történik, utóbbi pedig a nyakat védi. Sálak közül a csősál a legpraktikusabb. Sokan nem szeretik a kesztyűt, de érdemes legalább addig hordani futás közben, amíg be nem melegszik a test.

 

A jó futócipőnek évszaktól függetlenül kiváló tapadással kell rendelkeznie. Az ilyen modellek talpa általában több rétegből áll, melyek vastagsága és amortizáló képessége függ attól, hogy pontosan milyen célra szánják és mik a futó igényei és preferenciái. Télen a futófelület még a jól ismert szakaszokon is szinte felismerhetetlenül megváltozik. Pocsolyák, csúszós lehullott levelek és hófoltok, ilyen körülmények között a nyáron használt cipő biztosan nem állja meg a helyét. A télen használt futócipő talpának elsősorban rendkívül jó tapadással kell rendelkeznie, amiről a kiváló minőségű gumi gondoskodik.

 

Futás után azonnali száraz ruha

 

Az öltözködésen túl nagyon fontos, hogy bármennyire is a legjobb minőségű, technikai anyagú ruhában futottunk, mihelyt haza értünk, azonnal öltözzünk át, és vegyünk száraz ruhát – kiemelte, a nyújtást is már átöltözve végezzük. Célszerű a távot is úgy megválasztani, hogy háztól-házig fussunk, télen nem szabad ácsorogni izzadtan, mert percek alatt kihűl a test. A nyújtás után pedig jöhet a megérdemelt meleg zuhany és a forró tea vagy tejeskávé.

 

Szegeden alkalmas futópályák

 

Gera Tibor elmondta, az újszegedi Liget, a Vértói futópálya kitűnő helyszínek, hiszen a  legnagyobb előnyük, hogy a rugalmasságának köszönhetően nem nyelik el a becsapódás erejét, hanem visszaad belőle és így gyorsabban lehet futni. A Zápor-tónál viszont szintén egy nagyon kényelmes megoldás lehet a futásra, hiszen az aszfalt mellett a városban ezzel a felülettel találkozhatunk legtöbbször. A legtöbb járda betonból készült, így forgalom és a külső tényezőket figyelembe véve elég biztonságosnak mondható.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.