Hírzóna

Minden településen maradnak a piros postaládák

Minden településen maradnak a piros postaládák

2024. január 30., kedd
Minden településen maradnak a piros postaládák

Hiába használják sokkal kevesebben a hagyományos levelezés formáját , az uniós irányelveket leképező magyarországi törvények előírják adott számú állami fenntartású levélgyűjtő láda üzemeltetését. Hiába lenne számos remek ötlet a leselejtezett piros fémdobozok más célú hasznosítására, menniük kell a fémhulladék-feldolgozóba.

 

A magánszemélyek levelezése mára döntően elektronikus útra terelődött, de továbbra is szükség van a levélgyűjtő postaládákra. A Világgazdaság a vonatkozó jogszabályokról, a piros ládák sorsáról, üzemeltetéséről kérdezte a Magyar Posta Zrt.-t.

Az Európai Unió irányelve szerint EU-tagállamként Magyarországnak is biztosítania kell, hogy minden településen elérhető legyen legalább egy levélgyűjtő szekrény. Azt is törvény írja elő, hogy a Magyar Posta mint egyetemes postai szolgáltató minden községben és városban, beleértve a fővárosi kerületeket is, köteles 10 ezer lakosonként további egy levélgyűjtő eszközt üzemeltetni.

Ugyanakkor tulajdonosa elvárja a Magyar Postától, hogy a szolgáltatásait 21. századi módon, az ügyféligényekre rugalmasan reagálva nyújtsa, vagyis költséghatékonyan és gazdaságosan. 

Ez azt is jelenti, hogy mint »legalapvetőbb szolgáltatást« az utcai levélgyűjtő szekrényeket minden hazai településen elérhetővé kell tennünk és fenn kell tartanunk 

– állt a válaszban. A társaság 6590 kulcsos és 390 gépi ürítésű levélgyűjtő szekrényt (piros postaládát) üzemeltet. Emellett – jellemzően a nagyobb postákon – az ügyfélterekben is rendelkezésre áll levélfeladásra rendszeresített levélgyűjtő, melyek fenntartása, karbantartása, napi szintű ürítése természetesen szintén jár költséggel.

A társaság 2022-ben 461,4 millió levelet továbbított belföldön a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ez körülbelül csak a kétharmada a 2015-ös mennyiségnek.

 

 

(Forrás: Világgazdaság)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.