Hírzóna

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

2024. január 29., hétfő
Fotó: FEKETE ISTVAN
Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet, az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítása elfogadhatatlan - írta a közösségi oldalán hétfőn az agrárminiszter.
 

Nagy István szerint jelentős hatást gyakorol az EU mezőgazdasági szektoraira az ATM-rendelet, amely korlátok nélküli kereskedelmet biztosít Ukrajna számára. Ki kell mondani, hogy veszélyezteti az agrárágazatok stabilitását és a termelők jövőjét - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta az EU piacaira érkezik, jelentős zavarokat előidézve.

A bejegyzés szerint a termelési előírások közötti különbségek versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket. Az agrárminiszter ezért elfogadhatatlannak tartja az ATM-rendelet jelen formájában történő meghosszabbítását 2025 júniusáig, szükségesnek tartja a módosítását, továbbá védintézkedések bevezetését sürgeti az európai agrárium és élelmiszeripar védelmében. Amíg ez nem történik meg, a kormány saját hatáskörben a határok lezárásával a magyar termelőket és fogyasztókat egyaránt megvédi - közölte Nagy István.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.