Hírzóna

Ma szavaz az Európai Parlament egy, a hazánkat nagyban érintő kérdésben

Ma szavaz az Európai Parlament egy, a hazánkat nagyban érintő kérdésben

2024. január 16., kedd
Ma szavaz az Európai Parlament egy, a hazánkat nagyban érintő kérdésben

A Néppárt önkritikát gyakorolt, ma szavaznak a pénzeinkről.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Ma szavaz az Európai Parlament az Erasmus+ program 2021-2027-es megvalósításáról szóló jelentésről, melynek előkészítése során komoly meglepetés történt:

széleskörű jobboldali koalíció állt össze egy módosító indítvány mögött, amely felszabadítaná Magyarország számára az Erasmus-pénzeket.

A módosítóban a képviselők szorgalmazzák „fair, törvényes és transzparens eljárások elfogadását a Bizottsággal, biztosítandó, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók teljes mértékben élvezhessék az Erasmus+ programot, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz”.

A módosító indítványhoz csatlakoztak a két Magyarországgal szimpatizáló frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve az Identitás és Demokrácia képviselői mellett európai néppárti képviselők is a Szlovén Demokrata Pártból, illetve az Osztrák Néppártból.
Emlékezetes: miután 2022 decemberében az Európai Bizottság indítványára az Európai Tanács döntést hozott arról, hogy az alapítványi egyetemek a továbbiakban nem kaphatnak semmiféle uniós pénzt, 2023 januárjában a Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin nyilvánosságra hozta: ez a döntés érinti a diákmobilitást célzó Erasmus+, illetve a kutatási együttműködéseket biztosító Horizon programokat is. Ez a szankció oly mértékben durvára sikerült, hogy azóta a Magyarországgal szemben rendre kritikus jogállamisági jelentéstevő, a francia zöld Gwendoline Delbos-Corfield is az Erasmus- és Horizon-pénzek felszabadítása mellett foglalt állást.

Az Európai Parlament jelentései ahogy semmilyen témában, úgy ezügyben sem bírnak jogi kötőerővel, így ha a módosítót esetleg megszavazzák, abból nem következik automatikusan az Erasmus-ügy megoldódása. Megváltozik ugyanakkor az Európai Bizottságra nehezedő nyomás iránya, amely a mihamarabbi megoldás irányába hathat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.