Hírzóna

Lázár János: A nemzet értékeit és érdekeit a múlthoz hasonlóan kell védeni

Lázár János: A nemzet értékeit és érdekeit a múlthoz hasonlóan kell védeni

2024. január 9., kedd
Fotó: MTI/Vajda János
Lázár János: A nemzet értékeit és érdekeit a múlthoz hasonlóan kell védeni

A 21. századi magyarságnak meg kell maradnia önállónak, a nemzet értékeit és érdekeit a múlthoz hasonlóan kell védeni, ez azonban nehéz, mert ma már nem hatalmi elitek viaskodnak egymással, hanem társadalmak és civilizációk versenyeznek - jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenben, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen.

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Debrecen a szabadság őrvárosa címmel rendezett emlékülésen a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában 2024. január 9-én. Kossuth Lajos nevezte el a szabadság őrvárosának Debrecent az 1848-49-es szabadságharc idején, amikor néhány hónapig, 1849 januárjától júniusáig innen irányította az országot a kormány. Itt foglalták írásba a Habsburg-ház trónfosztását és az ország szuverenitását is rögzítő magyar Függetlenségi nyilatkozatot. Fotó: Vajda János. 

 

A Budapestről Debrecenbe menekült Országgyűlés 1849. január 9-én ülésezett először a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

Lázár János felidézte, hogy a 2008-as világválságra az a válasz született, hogy egy ilyen krízis után a járható út a mélyebb integráció, a nemzetek föladása, ahol a nemzeti kormányoknak nem osztanak lapot, sokkal inkább egy világkormány és egy integrált világ az, amely néhány érték alapján összeszervezi a modern, nyugati, jólétre vágyó társadalmat.

Ezért volt különleges, amikor új alaptörvény megfogalmazására vállalkozott a kormány, amely világosan jelöli ki Magyarország helyét és szerepét ebben a globalizált, integrált világban és a magyar szuverenitásra az önállóságra és a nemzeti érdek- és értékvédelemre helyezi a hangsúlyt - fejtette ki Lázár János.

Hozzátette: a 21. században nem kevesebb ambícióval vágunk neki a korszaknak, minthogy a Kárpátoktól délre Magyarország legyen a legerősebb és legvonzóbb nemzet és közösség. Ehhez jómódra, fejlődésre és gyarapodásra van szükség.

Kifejtette: a kormánynak a haza és haladás ügyének tettre váltásában van lehetősége és szerepe. Ezért támogatja Debrecen minden törekvését arra, hogy fejlődjön és gyarapodjon, mintaváros legyen, hogy meg tudják mutatni a világnak, léteznek olyan közepes városok, ahol a függetlenségi értékrend jegyében is lehet jólétet, gyarapodást és gazdagodást biztosítani.

Kósa Lajos, a város fideszes országgyűlési képviselője úgy vélte: a 175 évvel ezelőtti kormány tudott arra támaszkodni, hogy Debrecenben megfelelő politikai infrastruktúrára talál. Hozzátette: nagyon sokat lehet tanulni a 175 évvel ezelőtti eseményekből.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy 175 évvel ezelőtt az a csaknem fél esztendő, amikor Debrecenből irányították az országot, egyszerre volt az 1848-49-es szabadságharc katonai és politikai küzdelmének legnehezebb időszaka, valamint a szabadságharc legszebb, legdicsőségesebb kora, a tavaszi hadjárat ideje.

Ma a legfontosabb küldetésünk, hogy bebiztosítsuk: hazánk és vele együtt a kárpát-medencei magyarság a 21. század győztese legyen

- hangsúlyozta.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról beszélt: Isten az embert szabadnak teremtette, de az ember visszaélt ezzel és átformálta azt. Ezzel együtt is igaz, hogy a szabadságvágy elevenen él az emberben, az emberi közöségekben, hol negatív, hol pozitív értelemben. Kiemelte: ma éppen magyarságtudatunkban és szabadságfelfogásunkban vannak bőséges fogyatkozásaink.

Úgy fogalmazott: szükségünk van arra, hogy ne csak a lánglelkű Petőfiig vagy Kossuth emlékéig és ne csak a neves és névtelen szabadsághősökig nézzünk vissza, hanem fedezzük fel azt az Istent, akinek belső lényege a szuverenitás, az önállóság, a szabadság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.