Hírzóna

Lánczi Tamás: Magyarországnak résen kell lennie

Lánczi Tamás: Magyarországnak résen kell lennie

Számítani lehet arra is, hogy az Európai Unió eljárást fog indítani a magyar szuverenitással szemben

2024. január 23., kedd
Lánczi Tamás: Magyarországnak résen kell lennie

Fontos, hogy el lehessen kerülni a 2022-es hasonló beavatkozási kísérleteket – fogalmazott Lánczi Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője elmondta, hogy a Magyarországgal szemben dolgozó erők, egy csapásra nem tűnnek el. Kifejtette, hogy a hivatal feladata alapvetően a feltárás, a vizsgálat és kutatás. Felhívta a figyelmet, hogy a világban két eszmeáramlat van: az egyik, amit úgy ír le Soros György, hogy a nyílt társadalom, míg velük szemben állnak azok, akik jónak tartják a nemzetállami szuverenitást.

Fotó: Bach Máté


Elsőként arról beszélt Lánczi Tamás, hogyan is fogadta a pozícióra való felkérést. A miniszterelnöki kijelölést a Novák Katalin, köztársasági elnök általi kinevezés követte.

Megtiszteltetésnek éreztem és örömmel vállaltam el a feladatot. Húsz éve foglalkozom politikával, és azóta különböző aspektusokból ugyan, de mindig is a nemzeti szuverenitás kérdésével foglalkoztam, ezért természetes volt, hogy elfogadjam a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetésére vonatkozó felkérést. Azért fogunk dolgozni, hogy Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását, és önállóan, saját maga dönthessen legnagyobb sorskérdéseiről.

Kifejtette, miért is szükséges a hivatal életre hívása.

Látjuk, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. Nemzetállamok rendülnek meg, háborúba keverednek – akár konkrét fegyveres összetűzésbe vagy kereskedelmi konfliktusba –, de zajlik egy kulturális harc is Nyugaton. Ezek mind veszélyeztetik a nemzetállamok létét. A jövő sajnos borúsan fest, ha nem vagyunk résen, akkor különösen egy tíz-tizenöt milliós közösség számára, mint amilyen a magyar, ez egy nagyon nehéz időszak lehet. De mindez igaz az összes kelet-közép-európai népre is. 

A térségben sokan értik ezeket az összetett kihívásokat, ugyanakkor Magyarország volt az első, amely erre intézményes választ is adott - tett hozzá.

A hivatal feladatköreit tisztázta és részletezte:

A törvény egyértelműen fogalmaz: a Szuverenitásvédelmi Hivatal alapvetően feltár, vizsgál és kutat. Feltérképezi, hogy hol sérül vagy hol sérülékeny a magyar szuverenitás. Ezeket a potenciális gócpontokat és veszélyforrásokat próbálja feltárni és rámutatni. Ehhez a munkához pedig igénybe veheti más állami szervek segítségét. A Szuverenitásvédelmi Hivatal maga nem folytat nyomozást, mivel nem titkosszolgálat, rendőrség vagy ügyészség. De együttműködhet az említett állami szervekkel, információkat kérhet tőlük, amelyeket elemezhet a hivatal, ezeket az elemzéseket pedig időről időre közre fogja adni. Ezenfelül javaslatokat fogalmazhat meg a döntéshozók számára, ha úgy látja, hogy jogszabályt kell alkotni a magyar szuverenitás megvédéséhez.

 

"Szerte a világban zajlik a szuverenitás védelméről egyfajta gondolkodás, amelyeket figyelünk, és amennyiben látunk jó gyakorlatokat, akkor ezeket javasoljuk a magyar jogalkotónak, hogy ültesse át."

Elmondta, hogy milyen szerepe is lesz a hivatalnak az önkormányzati és az európai parlamenti választási kampányokban.

A helyzet nem könnyű, mivel a hivatal február elsejével áll fel, és egyszerre kell a hivatal struktúráját felépíteni, valamint foglalkozni azzal a kihívással, amit az európai parlamenti, illetve az önkormányzati választás jelent. Ki fogunk dolgozni egy módszertant, amellyel monitorozzuk a választás tisztaságát abból az aspektusból, hogy történik-e külföldi beavatkozás.

 

Vajon elejét lehet-e venni a tiltott kampányfinanszírozásnak a következő választási kampányban? - reagált erre is a hivatal vezetője.

A 2022-es választások után kiderült, hogy egy beavatkozási kísérlet zajlott. Hogy a külföldi szereplők elégedettek voltak-e a kísérlet eredményeivel, azt nekem nem feladatom minősíteni. Az azonban bizonyos, hogy még egyszer nem fordulhat elő ilyen befolyásolási kísérlet. A szuverenitásvédelmi törvény megalkotását, valamint bizonyos jogszabályi szigorításokat is ez indukálta. Tökéletes védelem persze nem létezik, de hatalmas lépés a hivatal létrejötte és a jogszabályi módosítások, mint például a külföldi pénzek elfogadásának a tilalma, amelyet ha valaki megszeg, akkor az akár három év szabadságvesztéssel is büntethető. 

Mindez fontos, hogy el lehessen kerülni a 2022-es hasonló beavatkozási kísérleteket, ám azok az erők, amelyek Magyarországgal szemben dolgoznak, nem fognak egy csapásra megszűnni. Keresnek majd új lehetőségeket és beavatkozási módokat, úgyhogy nekünk is résen kell lennünk - tette hozzá.

"Számítani lehet arra is, hogy az Európai Unió eljárást fog indítani tágabb értelemben a magyar szuverenitás, azon belül elsősorban a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az intézményt létrehozó törvény miatt Magyarországgal szemben. Ezekre fel kell készülni, de ilyen a boksz."

Lehetséges-e vajon, hogy az európai parlamenti választásokon a szuverenista erők kerekednek felül?

Minden lehetséges, de erről majd az európai embereknek kell elmondaniuk a véleményüket. Mi azon fogunk dolgozni, hogy a választásokon a magyar emberek bárhogyan is döntsenek, azt a döntést saját maguk hozhassák meg külföldi befolyásolástól mentesen.

A teljes interjút itt olvashatja el.

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.