Hírzóna

Orbán Viktor kijelölte az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét

Orbán Viktor kijelölte az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét

2023. december 29., péntek
Orbán Viktor kijelölte az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét

Lánczi Tamást, az MTVA online igazgatóját kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének.

Fotó: Illyés Tibor / MTI)

 

A Magyar Nemzet érdeklődésére Lánczi Tamás megerősítette az értesülést, úgy tudják, hogy az elnök az esküjét várhatóan január közepén Novák Katalin köztársasági elnök előtt teheti le a Sándor-palotában.

Az új intézmény létrehozásáról szóló törvényt december 12-én fogadta el az Országgyűlés, és a köztársasági elnök aláírását követően december 21-én hirdették ki. A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény alapján az új hivatal az alkotmányos önazonosság védelme érdekében elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv lesz, amely

február 1-jén kezdi meg működését.

A hivatal vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

A miniszterelnök által javasolt elnök Lánczi Tamás politológus, volt miniszteri kabinetfőnök, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója, jelenleg az MTVA online igazgatója és a 48 perc című műsor házigazdája.

A hivatal létrehozásának oka, hogy Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás. Évek óta tetten érhető befolyásszerzési kísérletek történnek, amelyek során külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni az országban, szemben a magyar érdekekkel és szabályokkal. A 2022-es országgyűlési választási kampányban az egységes baloldalhoz több millió amerikai dollár érkezett külföldről.


Borítókép: Illyés Tibor / MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.