Hírzóna

Gyémántpor volt Szeged levegőjében

Gyémántpor volt Szeged levegőjében

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 11., csütörtök
Gyémántpor volt Szeged levegőjében

A csípős hideg levegő jótékony hatásaként Szegeden gyémántpor-haló jelenség alakult ki.

 

 

A jelenségről, amely a sarkvidéken jellemező a Dél-Alföld meteorológia számolt be. 


Halókat leggyakrabban magasszintű felhőkön láthatunk, mivel abban a magasságban vannak megfelelő körülmények az azokat alkotó kisméretű, szabályos jégkristályok kialakulásához. Ritkábban azonban az alacsonyabb rétegekben, a felszínhez közel is kialakulhatnak hasonló kristályok: ehhez kellően alacsony hőmérsékletre (a víz akár -40°C-ig képes cseppfolyós maradni túlhűlt állapotban), kondenezmagokra, és a levegő nagy nedvességtartalmára van szükség. Az így létrejövő, felszín közelében észlelhető jégkristályok összessége a gyémántpor, mely a kialakulási körülményeknek köszönhetően elsősorban a sarkvidékekre jellemző.

Amennyiben a napsütéses, hideg téli reggelen apró csillanásokat vélünk látni a levegőben (a kristályok olyan aprók, hogy szabad szemmel nem láthatók, csak a csillanásaik), takarjuk ki a Napot, és keressünk halókat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.