Hírzóna

Ezek az események várnak ránk 2024-ben

Ezek az események várnak ránk 2024-ben

Kovács György
2024. január 1., hétfő
Ezek az események várnak ránk 2024-ben

Mozgalmas évnek ígérkezik az előttünk álló év, nézzük mely főbb események lesznek 2024-ben.

 

 

A 2024-es év politikai szempontból mindenképp fontos lesz. Magyarország június 1-el átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ezzel szinte egy időben, az európai parlamenti választásokra június 6-9. között kerül sor, amely Magyarországon június 9-én összeköttetésben lesz az önkormányzati választásokkal. 

Az európai esélyeket latolgató szakértők szerint az Európai Néppárt (EPP) előnye növekedni fog, míg a Szocialisták és Demokraták (S&D) támogatottsága pedig stagnál. A lengyel Kaczyński és Meloni pártjával fémjelzett European Conservatives and Reformists (ECR) és a Salvini, Geert Wilders és Marine Le Pen nevével fémjelzett Identity and Democracy (ID) népszerűsége felemelkedőben van. A mandátumbecslés azt mutatja, hogy a Zöldek jelentősen visszaeshetnek, 72-ről 52 képviselői helyre, ahogy a liberális Renew is mandátumdeficitre számíthat, 101-ről 89-re.

2024. novemberében kerül sor az Egyesült Államok elnökválasztására is, ami az egész világot érinti. Jelen állás szerint Joe Biden kihívója Donald Trump lesz, amennyiben pedig utóbbi szerzi meg a 47. elnöki címet, elzárhatja az ukrajnai háborúba irányuló amerikai pénzcsapokat. 

2024-ben tíz parlamenti, több elnök- és helyhatósági választást is tartanak a Európában.

Csak a közvetlen szomszédainkat említve, Szlovákiában áprilisban tartanak elnökválasztást, júliusban Horvátországban parlamenti választásokat, Ausztriában szeptemberben szintén parlamenti választásokat, az év végén pedig Romániában helyhatósági, parlamenti és elnökválasztást is tartanak. Utóbbival kapcsolatban aggasztó, hogy miközben az RMDSZ-t próbálják kiszorítani a törvényhozásból, addig a magyargyűlölő, Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) feljött a második helyre. Ők azok, akik az úzvölgyi katonatemetőt feldúlták néhány évvel ezelőtt.

Érdemes megjegyezni, Ukrajnában is elnökválasztást kéne tartani az évben, azonban a háború miatt ez feltehetően elmarad.

Európán belül maradva februárban tartanak parlamenti és helyi választásokat Belaruszban. Márciusban Portugáliban lesznek előrehozott választások. Moldovában novemberben tartanak elnökválasztást, 2024 végén pedig az Egyesült Királyságban lesz parlamenti választás.
 

Sport

 

 

A párizsi olimpia lesz a legnagyobb sportesemény a 2024-es esztendőben, azonban a magyarok talán ennél is jobban várják a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot, amelyre csoportelsőként jutott ki a magyar válogatott.

A francia fővárosban július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a XXXIII. nyári olimpiai játékokat, majd augusztus 28. és szeptember 8. között a XVII. paralimpiát. Az ötkarikás játékokig rendkívül zsúfolt a jövő évi versenynaptár, hiszen mindegyik sportágban több kvalifikációs eseményre kerül sor. A magyar sportolók eddig 65 kvótát szereztek Párizsra, a Magyar Olimpiai Bizottság 160-180 fős indulói létszámmal kalkulál. A csapatsportágak közül még a női vízilabda-, a női és férfi kézilabda-, valamint a női kosárlabda-válogatott is kiharcolhatja a részvételt, továbbá mindkét nemnél a 3x3-as kosárlabdacsapat is. Utóbbi sportágban májusban Debrecen ad otthont az egyik kvalifikációs tornának, női hagyományos kosárlabdában pedig Sopronban válthatja meg párizsi repülőjegyét a magyar együttes februárban, míg a magyar női kézilabda-válogatott áprilisban Debrecenben szerezheti meg az ötkarikás kvótát.

Vízilabdában külön, de egy időben rendezik a női és a férfi Európa-bajnokságot január elején Hollandiában és Horvátországban, és szokás szerint ugyanebben a hónapban lesz a férfi kézilabda Eb is Németországban. Februárban kerül sor a vizes világbajnokságra Dohában, egy hónappal az olimpia előtt pedig Belgrádban Európa-bajnokságon versenyeznek az úszók. Atlétikában Glasgow ad otthont a fedett vb-nek márciusban, majd júniusban Róma a szabadtéri Európa-bajnokságnak.

Az olimpia melletti másik csúcsesemény jövőre a németországi labdarúgó Európa-bajnokság lesz, amelyre a magyar válogatott csoportelsőként jutott ki. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata Svájc ellen kezd június 15-én Kölnben. A magyarok június 19-én a házigazda Németország válogatottja ellen folytatják szereplésüket Stuttgartban, végül június 23-án Skóciával találkoznak, szintén Stuttgartban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.