Hírzóna

Csalókra figyelmeztet az Erste Bank

Csalókra figyelmeztet az Erste Bank

2024. január 25., csütörtök
Csalókra figyelmeztet az Erste Bank

Az Erste Bank honlapján, közösségi oldalain, webes felületén, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben hívja fel a figyelmet a banki adatok védelmére, és egy, az elmúlt időszakban megszaporodó csalástípusra.
 

A tájékoztatás szerint a csalók egy külön program telepítésére kérik áldozataikat, akik így maguk adnak hozzáférést mobiltelefonjukhoz, számítógépükhöz. A bűnözők a szoftverrel átveszik az irányítást a készülékek felett, és lenullázzák a bankszámlákat.

Az általában magukat banki alkalmazottnak kiadó vagy egyéb ismert cég nevében telefonáló csalók azzal jelentkeznek, hogy gyanús tevékenységet látnak az ügyfél számláján, feltörték a felhasználói fiókját. Az álügyintéző azt kéri, az ügyfél telepítsen egy alkalmazást - például Anydesk, Teamviewer, RustDesk - a telefonjára és a számítógépére a helyreállítás, a károk elkerülése érdekében - ismertette a bank.

A közleményben kiemelték: 

ha valaki letölt egy ilyen programot, azzal lehetővé teszi, hogy a bűnözők lássák, milyen kódokkal lép be a netbanki vagy a mobilbanki felületre. Ezen kívül a csalók teljesen át tudják venni az irányítást a számítógép és mobiltelefon felett.

Az Erste közölte, már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni. A bank a tavalyi harmadik negyedévben összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg, ami majdnem a háromszorosa az első negyedéves összegnek. Hiába azonban a banki védelem, ha az ügyfél maga adja oda a kódokat a csalóknak - írták. Hozzátették azt is, hogy a tavaly pénzügyi visszaélésekkel okozott ügyfélveszteség felét hasonló programok telepíttetésével okozták a bűnözők.

Az Erste egyebek mellett felhívta a figyelmet arra: a bankok alkalmazottai soha nem kérik, hogy az ügyfél bármit letöltsön, és soha nem kérik, hogy az ügyfél utalja el a számláján lévő levő pénzt egy állítólagos biztonsági számlára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.