Hírzóna

Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaztak Novák Katalin X oldalán

Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaztak Novák Katalin X oldalán

2024. január 4., csütörtök
Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaztak Novák Katalin X oldalán

Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaznak - ez derült ki abból a tíz kérdésből álló sorozatból, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök indított saját X oldalán "Keddek az emberiségért" (Humanity Tuesdays) elnevezéssel, amelyhez Elon Musk, a közösségi oldal tulajdonosa is csatlakozott.

 

 

A Sándor-palota közleményében felidézte: Novák Katalin és Elon Musk 2023. szeptember 23-i austini találkozójának a demográfia volt az egyik kulcstémája, a mottója pedig az volt: "a gyermekvállalás menti meg a világot!" A Tesla és a SpaceX tulajdonosa az egyik legfenyegetőbb problémának tartja a Nyugat demográfiai válságát, ezért a témában szövetségesként tekintenek egymásra Magyarország köztársasági elnökével.

A találkozót követően Novák Katalin saját X oldalán 10 héten keresztül minden kedden egy a családdal és a demográfiával kapcsolatos kérdést tett fel, azzal a céllal, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a problémára. A kezdeményezéshez csatlakozott Elon Musk is.

A legnépszerűbb kérdésre, amely 42 millió emberhez ért el, a válaszadók 62 százaléka úgy felelt, hogy a gyermeket nevelőket nem érheti gazdasági hátrány.

A válaszadók döntő többsége, 70,7 százaléka szeretne családot alapítani, 87 százalék szerint családbarát munkahelyekre van szükség, 86 százalék pedig egyetért Novák Katalin egyik legtöbbet hangoztatott követelésével, miszerint támogatni kell a nőket abban, hogy a családalapítást és a karriert egyszerre választhassák - ismertették.

Figyelmet érdemel, hogy a válaszadók 59 százaléka három vagy több gyermeket szeretne. Ebből is látszik, hogy sokan több gyermekre vágynak, mint ahány megszületik

- emelték ki.

Felidézték azt is, Novák Katalin köztársasági elnök a dubaji klímacsúcson (COP28) kijelentette: 

Nem a túlnépesedés a probléma. A család nem az oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak. 

Az összegzés szerint az X-en válaszolók 86,2 százaléka egyetért ezzel az állítással.

A "Keddek az emberiségért" tanulsága is az, hogy az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaznak, ezért ebben támogatni kell őket - áll a közleményben.

A Sándor-palota összegzése felidézi azt is, hogy az államfő több alkalommal, így az ENSZ Közgyűlésén és az V. Budapesti Demográfiai Csúcson is arra szólított fel, hogy tegyünk közösen a demográfiai jégkorszak leküzdéséért - emlékeztettek.

A köztársasági elnök az ENSZ-ben, tavalyi felszólalásában arra hívta fel a világ vezetőinek figyelmét, hogy 

ha a gyermektelenség válik általánossá, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik. (...) Mi értelme vigyáznunk a Földre, ha nincsenek gyerekeink, unokáink, akiknek továbbadhatjuk?

- tette fel a kérdést.

Novák Katalin többször elmondta, hogy a családok megerősítése és támogatása a demográfiai problémák megoldásának kulcsa, és abban kell segíteni a szülőket, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek - írták, hozzátéve, ebben Magyarország világszinten is élen jár, és megerősítést nyújt az emberek válasza is, amelyet a feltett tíz kérdésre adtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.