Hírzóna

Akár többmilliós bírság várhat a fiatalok veszélyeztetőire

Akár többmilliós bírság várhat a fiatalok veszélyeztetőire

Márton Andrea
2024. január 23., kedd
Akár többmilliós bírság várhat a fiatalok veszélyeztetőire

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) továbbra is szigorú hatósági fellépéssel és súlyos bírsággal bünteti azokat, akik az online térben dohányterméket kínálnak, értékesítenek fiatalkorúaknak.

 


 

Az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átkerült az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket.

Ezek a webshopok kifejezetten a fiatalokat szólítják meg, és "színes oldalaikon divatos, trendi megjelenésű és egészségesnek tűnő, de korántsem veszélytelen termékeket kínálnak számukra".

 Az elkövetők így megkerülik a hazai zárt dohánytermék-kiskereskedelmet, és kihasználják, hogy a környező országok Magyarországhoz képest lazább forgalmazási szabályokat alkalmaznak

 - írták.

Hozzátették, a hatósági eljárásban szigorú pénzbírság kiszabására számíthatnak azok, akik weboldalaikon értékesítenek kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket. Rájuk 5 milliótól egészen 500 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. A büntetés az Elf Bar és minden más ízesített elektronikus cigaretta árusítására is vonatkozik.

A hatóság emlékeztetett arra is, hogy ezek a termékek nemcsak súlyos függőséget alakíthatnak ki, hanem az összetételük is ellenőrizetlen. A bevizsgálatlan készülékek túlhevülhetnek, felrobbanhatnak, ezáltal súlyos sérüléseket is okozhatnak. Továbbá előfordulhat az is, hogy a fizetés után a vevő meg sem kapja az ellenőrizetlen helyről származó, veszélyes terméket.

Ezért a szervezet kezdeményezésére módosult a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény.

A módosítás növelte a hatóság mozgásterét oly módon, hogy a hazai fogyasztókat célzó, illegális termékeket jogsértő módon értékesítő weboldalakat az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolni fogja

 - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.