Hírzóna

Újabb tagállam ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását

Újabb tagállam ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását

2023. december 14., csütörtök
Újabb tagállam ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását

Tízből hat magyar (58 százalék) egyetért azzal, ha a magyar kormányfő megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Tanácsban. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar lakosság kétharmada (67 százalék) Ukrajna Európai Unióba történő felvétele helyett egyelőre csupán partnerségi megállapodást kötne a háborúban álló országgal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Forrás: MTI/EPA Fotó: Szerhij Dolzsenko)

Ezen a héten tárgyalhatják Brüsszelben az Európai Tanács ülésén a tagállamok az Európai Unió Ukrajnával történő bővítésének lehetőségét. A Magyar Társadalomkutató Kft. ezért időszerűnek érezte megvizsgálni a magyar felnőtt lakosság álláspontját Ukrajna esetleges csatlakozásáról, valamint azt is, hogy mi a véleményük a magyar miniszterelnök álláspontjáról a kérdésben.

Mint írják, a magyarok Ukrajna uniós csatlakozásával szembeni ellenérzését támasztja alá, hogy 

a többség, öt magyar lakosból három (58 százalék) támogatja, hogy Orbán Viktor megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és még a magyar miniszterelnökkel szinte semmiben egyet nem értő baloldali pártok szavazóinak több mint harmada (35 százalék) is ezen a véleményen van.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.