Hírzóna

Újabb baloldali média hazugságait leplezték le

Újabb baloldali média hazugságait leplezték le

2023. december 5., kedd
Újabb baloldali média hazugságait leplezték le

Elképesztő állítások voltak a cikkben.

Képtelen dolgokat állított a Szabad Európa újságírója (Fotó: Magyar NEmzet)

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP)határozottan visszautasítja a Szabad Európa online hírportál „Még a látogató csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök – jogsértések a magyar börtönökben” című cikkének állításait.

A hírportálon december 4-én hétfőn megjelent cikk azt a benyomást kelti, hogy 

a büntetés-végrehajtási intézetek munkatársai a börtönbe belépő hozzátartozókat, gyermekeket szándékosan méltatlan helyzetbe hozzák, megalázó procedúrának teszik ki őket.

Ezeket a vádakat a büntetés-végrehajtási szervezet teljes személyi állományának nevében visszautasítjuk – olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében. 

„Kollégáink az ellenőrzések során végig a vonatkozó jogszabályok és szakmai protokollok szerint járnak el, az emberi méltóság maximális tiszteletben tartása mellett. A büntetés-végrehajtásban dolgozók többsége is családos ember, egy vagy több kisgyermekkel. A feltételezés, hogy bármilyen módon visszaélnének egy kiszolgáltatott szülő és gyereke helyzetével megdöbbentő és egyben mélységesen felháborító! A látogatások alkalmával munkatársaink különös figyelmet fordítanak arra, hogy csak a legszükségesebb helyzetekben kelljen a gyerekek ruházatát átvizsgálni! Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a felügyelet rendszeresen talál tiltott tárgyakat látogató gyermekek ruházatába rejtve” – fejtették ki. 

Kitérnek arra is, hogy azért, hogy a látogatásra érkező gyerekek komfortosan érezzék magukat, a börtönökben családi látogató helyiségeket alakítottak ki. Ezeken a helyeken játékokkal, színezőkkel foglalhatják el magukat a gyermekek és lehetőségük nyílik a szüleikkel való közös játékra is – fűzték hozzá. 

Cáfolták továbbá azt a feltételezést is, miszerint a fogvatartottak reintegrációjakor nem valósul meg a differenciálás. Tényszerűen nem igaz – amit a cikk helyenként állít, helyenként pedig sugall -, hogy minden fogvatartott plexifal mögött találkozhat a hozzátartozóival. 

„A látogatófogadás három fajtáját különböztetjük meg, ezek engedélyezése során szintén szakmai szempontokat veszünk figyelembe, mérlegelve többek között a fogvatartottak biztonsági besorolásából és a börtönben tanúsított viselkedésükből fakadó kockázatokat” – részletezték.

A csoportos látogatófogadást térelválasztó elem alkalmazása mellett kell biztosítani az alacsony vagy közepes biztonsági kockázati besorolású és enyhébb vagy általános rezsimkategóriába sorolt elítéltek és letartóztatottak, továbbá az alacsony biztonsági kockázati besorolású elzárásra ítéltek és a közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést és a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltők részére.

Teljes plexifal alkalmazása mellett fogadhatnak látogatót csoportosan a magas biztonsági kockázati csoportba sorolt, illetve – biztonsági kockázati besorolástól függetlenül – a szigorúbb rezsimkategóriába sorolt fogvatartottak.

Családi látogatófogadás az enyhébb vagy általános rezsimkategóriába sorolt fogvatartottak részére engedélyezhető abban az esetben, ha a látogatófogadás napja előtti 6 hónapon belül a fogvatartott fegyelmi felelősségre vonására nem került sor, és 2 éven belül nem kapott tiltott tárgy tartása miatt fegyelmi fenyítést – érveltek. 

„Az újságírói etika szabályinak betartása, valamint a közvélemény tényeken alapuló, hiteles tájékoztatása valamennyi médiatartalom-szolgáltató kötelessége! Nem többre, csak erre kérjük a szabadeuropa.hu szerkesztőségét is!” – fogalmaztak a közleményben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: )

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.