Hírzóna

Szijjártó Péter: a vajdaságiak számíthatnak az anyaországra, a magyar kormány támogatására

Szijjártó Péter: a vajdaságiak számíthatnak az anyaországra, a magyar kormány támogatására

2023. december 14., csütörtök
Szijjártó Péter: a vajdaságiak számíthatnak az anyaországra, a magyar kormány támogatására

Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során, ez jó mind a két országnak, de legfőképpen a vajdasági magyar közösségnek, amely továbbra is számíthat a kormány támogatására - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a vajdasági Adán.

 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökével, Pásztor Bálinttal lefolytatott tárgyalását követően arról számolt be, hogy ugyan a kétoldalú kapcsolatok szárnyalása mindkét félnek kedvez, ebből a legtöbbet mégis a helyi magyar közösség tud profitálni, mindebben pedig szavai szerint a szervezet néhai vezetőjének, Pásztor Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak.

Olyan mérföldköveket értünk el, mint hogy nyolc év után újra lehet vonattal közlekedni Szeged és Szabadka között, hogy Röszke és Horgos között a kis határátkelőn a nap minden órájában és percében át lehet kelni, és több mint 14 ezer vajdasági vállalkozónak adtunk beruházási támogatást, amelynek nyomán a Vajdaságban 170 milliárd forintnyi beruházás jött létre

- sorolta.

Szijjártó Péter ugyanakkor rámutatott, hogy a nemzeti kisebbségi lét azt jelenti, hogy minden nap újra és újra erőfeszítéseket kell tenni a megmaradásért, a tegnap sikere ugyanis nem jelenti a ma sikerét.

Ezért szeretném ismét aláhúzni, s biztosítani önöket arról, hogy mindaddig, amíg Budapesten nemzeti kormány van, addig önök is számíthatnak ránk, számíthatnak az anyaországra, számíthatnak a magyar kormány támogatására

- hangsúlyozta.

Illetve közölte, hogy a VMSZ elnöke minél erősebb belgrádi érdekképviseletet próbál teremteni a Baja-Szabadka vasútvonal fejlesztése és a határkeresztező teherforgalom egy részének Hercegszántóra való átterelése érdekében.

Emellett a kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében újabb két pályázatot írnak ki négymilliárd forintos értékben a kisvállalkozások modernizációját és mezőgazdasági termelésének fejlesztését elősegítendő - jelentette be.

A miniszter ennek kapcsán aláhúzta, hogy az eddigi eredmények megóvása és a további sikerek elérése érdekében erős magyar képviseletre van szükség Belgrádban.

Ez fontos lesz ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani, fenn tudják önök tartani a választások után is azt, hogy itt, a határ mentén az élet újra elviselhető legyen, hogy újra rend, nyugalom, béke legyen, és ki lehessen szorítani erről a vidékről a normális életet korábban ellehetetlenítő illegális migránsokat 

- mondta.

Ezért fontos, hogy a leendő belgrádi döntéshozatalnál a magyarok hangja minél erősebb legyen annak érdekében, hogy úgy, ahogy az elmúlt hetekben volt, a következő években se keserítsék meg az illegális migránsok az itt élő magyarok életét

- tette hozzá.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.