Hírzóna

Jogszabállyal tilthatják be a Magyarországon a műhúst

Jogszabállyal tilthatják be a Magyarországon a műhúst

Kovács György
2023. december 13., szerda
Jogszabállyal tilthatják be a Magyarországon a műhúst

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy jogi szabályozással korlátozzák - Olaszországhoz hasonlóan - a laboratóriumi körülmények között előállított műhúsok emberi fogyasztásra való alkalmazását - árulta el Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjúban. 

 

 

Az agrárminiszter kiemelte, semmi sem indokolja, hogy mesterséges sejtszaporítással hozzunk létre emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket. Nem szabad megszakítani a termőföld és az ember munkájának kapcsolatát, mert ha ezt az egyensúlyt megbontjuk, abból mindig baj lesz.

A lap felhívta arra a figyelmet, hogy a 

műhús előállítása huszonötször szennyezőbb, mint például a szarvasmarhák tartása

Nagy István erre reagálva hozzátette, nem csak abból az aspektusból kell ezt a kérdést megközelíteni, hogy ez most környezetszennyező, vagy nagyobb ökológiai lábnyomot hagy-e maga után. 

Ha mindezt bevezetjük, engedélyezzük és elterjed, azzal a hagyományainkat és a kultúránkat bontjuk fel, ami aztán olyan gyökértelenséghez vezet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek

- fogalmazott. Mint mondta, a vidéki élet, életmód védelmében kívánnak egy komplex javaslatot benyújtani. Azt látják, hogy a vidéki hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülhet válságba, amikor olyan témák kerülnek elő, hogy együnk-e rovarfehérjét, sáskát, tücsköt vagy bogarat. Ha fölváltjuk a magunk hagyományaiból eredő termékeket egy idegen kultúra termékeivel, akkor az önazonosságunkat, a gyökereinket vágjuk el. Úgy véli, ez hosszú távon ható veszélyeket hordoz magában, mert a föld, a hagyomány és a vidék egyaránt megtartó erőt jelent. De ahhoz, hogy ott megélhetés és jövőkép legyen, ahhoz a hagyományos mezőgazdasági termékekre messzemenőkig szükség lesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.