Jogszabállyal tilthatják be a Magyarországon a műhúst


A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy jogi szabályozással korlátozzák - Olaszországhoz hasonlóan - a laboratóriumi körülmények között előállított műhúsok emberi fogyasztásra való alkalmazását - árulta el Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjúban.

Az agrárminiszter kiemelte, semmi sem indokolja, hogy mesterséges sejtszaporítással hozzunk létre emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket. Nem szabad megszakítani a termőföld és az ember munkájának kapcsolatát, mert ha ezt az egyensúlyt megbontjuk, abból mindig baj lesz.
A lap felhívta arra a figyelmet, hogy a
műhús előállítása huszonötször szennyezőbb, mint például a szarvasmarhák tartása
Nagy István erre reagálva hozzátette, nem csak abból az aspektusból kell ezt a kérdést megközelíteni, hogy ez most környezetszennyező, vagy nagyobb ökológiai lábnyomot hagy-e maga után.
Ha mindezt bevezetjük, engedélyezzük és elterjed, azzal a hagyományainkat és a kultúránkat bontjuk fel, ami aztán olyan gyökértelenséghez vezet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek
- fogalmazott. Mint mondta, a vidéki élet, életmód védelmében kívánnak egy komplex javaslatot benyújtani. Azt látják, hogy a vidéki hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülhet válságba, amikor olyan témák kerülnek elő, hogy együnk-e rovarfehérjét, sáskát, tücsköt vagy bogarat. Ha fölváltjuk a magunk hagyományaiból eredő termékeket egy idegen kultúra termékeivel, akkor az önazonosságunkat, a gyökereinket vágjuk el. Úgy véli, ez hosszú távon ható veszélyeket hordoz magában, mert a föld, a hagyomány és a vidék egyaránt megtartó erőt jelent. De ahhoz, hogy ott megélhetés és jövőkép legyen, ahhoz a hagyományos mezőgazdasági termékekre messzemenőkig szükség lesz.
