Hírzóna

Megszületett a migrációs paktum - Brüsszel szétosztaná a migránsokat

Megszületett a migrációs paktum - Brüsszel szétosztaná a migránsokat

Kovács György
2023. december 20., szerda
Megszületett a migrációs paktum - Brüsszel szétosztaná a migránsokat

Megszületett a migrációs paktum, amelyet Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke jelentett be a Tanács és a Bizottság tagjaival folytatott egyeztetése után. Az új szabályozás bár tartalmaz szigorításokat is az illegális bevándorlókkal szemben, bekerült olyan mechanizmus is, amely minden olyan országot hátrányosan érint, amely nem migránspárti.

Roberta Metsola

 

Az Európai Parlament és a tagállamok szerdára összehozott megállapodása évek óta tartó alkufolyamat végére tett pontot és bár annak formális ratifikációja még hátra van, ám mindenképpen áttörésként értelmezhető a kérdésben.

A tárgyalások legutóbbi, hétfőn elkezdett körében az Európai Unió soros elnökségét betöltő Spanyolország vezette tanács ragaszkodott a tagállamok számára minél szélesebb mozgásteret lehetővé tevő álláspontjához, mely többek között kiterjesztené a menedékkérelmek gyorsított eljárását minél több kérelmezővel  szemben. Ezzel szemben az EP az alapvető jogok tisztában tartását célzó szigorúbb előírásokat szeretett volna a szövegbe foglalni.

 

Szigorúbb fellépés az illegális migráció ellen

Az elfogadott javaslat értelmében könnyebb lesz a sikertelen menedékkérőket kiutasítani az unió területéről és 

lehetővé teszi azt is, hogy az olyan országokból érkezőket – mint India, Törökország vagy épp Tunézia –, ahonnan a menedékkérők csekély eséllyel kapnak menedékjogot, már a határon őrizetbe vegyék és sorsukról gyorsított eljárásban döntsenek.

A tervek szerint jövőre életbe lépő javaslat elfogadásához a tagok minősített többségének támogatására van szükség és az igyekszik megtalálni az egyensúlyt a frontországok, mint Görögország, Olaszország és Spanyolország aggályai és az unió belső országainak érdekei között. Az unió déli határain fekvő országok szigorúbban léphetnek fel a migrációval szemben, míg a többi ország dönthet úgy, hogy 

befogadnak bizonyos számú bevándorlót vagy inkább befizetnek egy közös uniós alapba.

A csomag elfogadása kapcsán Roberta Metsola, az EP elnöke elismerte, hogy az nem tökéletes, de visszautasította, hogy az a szélsőjobboldal ötleteit valósítja meg, szerinte a középpártok közötti pragmatikus kompromisszumról van szó. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig arról bezélt, hogy ez egy európai válasz egy európai kihívásra, melynek értelmében az európaiak dönthetik el, hogy ki jöhet az unióba és ki maradhat ott, nem pedig az embercsempészek.

Sudanese migrants have their meal provided by charity associations, in a migrant camp, in Ouistreham, northwestern France on December 11, 2023. Following a recent justice decision on this migrant camp, mayor of Ouistreham has to bring water and staff to this camp within this week, otherwise there will be sanctions, in Ouistreham, on December 11, 2023. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
 

Az uniós vezetőkkel ellentétben ugyanakkor a jogvédő szervezetek kritizálták a javaslatot, mely szerintük megengedi, hogy az országok gyerekeket vegyenek őrizetbe és minél több migránst utasítsanak ki biztonságosnak tartott harmadik országokba.

Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex korábban közölte, hogy az év eddigi szakaszában 2015 óta a legtöbb illegális bevándorló érkezett a kontinensre.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), mely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt. Az elkövetkező hetekben szakértői szinten folytatódik az új rendeletek részleteinek kidolgozása. Ezt követően a megállapodást megerősítés céljából benyújtják a tagállamok képviselőinek elfogadásra. A megállapodást az Európai Parlament plénumának és az Európai Unió Tanácsának is hivatalosan el kell fogadnia.

A szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki. 

Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a jogellenes tagállamok közötti mozgások felderítésére. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza. Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében. Végezetül keretet hoz létre annak biztosítása, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok eszközként való felhasználását is politikai célok elérésére. Ez többek között a Belarusz, majd Oroszország által nyomásgyakorlási célból használt migrációt jelentheti.

 

A tagállamok megosztják a terheket

Az EP szerint a migrációs és menekültügyi paktum egyebek mellett biztosítani fogja, hogy a tagállamok megosszák erőfeszítéseiket, szolidaritást mutatva az EU külső határait védő, az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozásán munkálkodó tagországokkal. Továbbá a tagállamok számára eszközöket is biztosít arra, hogy gyorsan reagáljanak a nagyszámú illegális migráns érkezésével kapcsolatos válsághelyzetekre.

Mindemellett a csomag a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében cselekvési tervet is felvázol. Ennek keretében partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.

Továbbá a tervek szerint a déli országoknak őrzött befogadóközpontokat kell építeniük a határaikon a migránsok regisztrálása és menedékjogi kérelmeik feldolgozása céljából.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.