Hírzóna

Meghosszabbították az ókori Kína-kiállítást Móra-múzeumban

Meghosszabbították az ókori Kína-kiállítást Móra-múzeumban

A tárlat egészen január 7-ig látogatható lesz.

Márton Andrea
2023. december 11., hétfő
Meghosszabbították az ókori Kína-kiállítást Móra-múzeumban

Meghosszabbították szegedi Móra Ferenc Múzeumban az ókori Kína világát bemutató kiállítást: a tárlat január 7-ig látogatható lesz.
 

 

A szegedi Kultúrpalotában május 26-tól látható az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat bemutató kiállítás, majd a Múzeumok éjszakáján több kínai közgyűjtemény összefogásával a Han-dinasztia koráról nyílt tárlat.
 

A tárlat egyik legérdekesebb tárgya egy teljes testet fedő halotti páncél, amely mintegy kétezer darab polírozott jádelapocskából készült. Ilyen páncélokat kizárólag a legmagasabb rangú elhunytak temetésen során használtak.
 

A lapokat különleges csomózású aranyszálak fogják össze, az elhunyt magas rangját mutatja az is, hogy hasonló páncélok készítése során használtak ezüstöt vagy bronzot is. A halotti páncélok célja a tisztelet kifejezése volt azzal, hogy az elhunytat minél inkább fizikai valójában is megőrizzék az örökkévalóságnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.