Hírzóna

Lövöldözés Prágában, legalább tizenegyen meghaltak + videó

Lövöldözés Prágában, legalább tizenegyen meghaltak + videó

A cseh sajtó szerint "semlegesítették" a támadót

2023. december 21., csütörtök
Lövöldözés Prágában, legalább tizenegyen meghaltak + videó

Halálos lövöldözés történt Prágában – számolt be a Sky News brit hírcsatorna. Az X közösségimédia-oldalon fellelhető információk alapján az incidens a cseh főváros központjában, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának közelében történt.

Cseh rendőr zárja le a lövöldözés helyszínét (Fotó: AFP/Michal Cizek)

 

A cseh sajtó híradása szerint az elkövetőt négy óra után nem sokkal semlegesítették.

A cseh hatóságok halottakról és sebesültekről számoltak be, a legutolsó információk szerint legalább 11-en meghaltak – beleértve az elkövetőt –, kilencen súlyosan megsebesültek, többen könnyebben megsérültek.

A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített hitelességű fotók szerint az elkövető a tetőről, egy távcsöves puskával nyithatott tüzet. Indítékai egyelőre ismeretlenek. Az X-en megjelentek olyan híresztelések is, amelyek szerint előre eltervezte és bejelentette, hogy iskolai lövöldözésre készül. Egyes sajtóinformációk szerint az elkövető David Kozaknak hívták, a lövöldözés előtt pedig több, az ámokfutásra utaló bejegyzést is közzétett a közösségi médiában.

Gyűlölöm a világot és annyi kínt akarok hátrahagyni, amennyit csak lehet

– állt az elkövető egyik írásában.

A cseh főváros polgármestere arról tájékoztatott, a támadó leesett az épület tetejéről. Cseh sajtóforrások szerint szerint lelőtte magát. Vít Rakúšan belügyminiszter nyugalomra intette a lakosságot, elmondása szerint magányos elkövetőról van szó – számolt be róla a Ma7 felvidéki magyar portál.

A lakosságnak azt tanácsolták, hogy hagyják el a környéket, az itt lakók pedig ne jöjjenek ki a lakásaikból. A hallgatók pedig e-mailt kaptak, amelyben a rendőrség azt tanácsolta, ne menjenek sehova, próbálják elbarikádozni magukat. 

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy ötszáz méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.