Hírzóna

Karikó Katalint méltatta Bill Gates

Karikó Katalint méltatta Bill Gates

2023. december 29., péntek
Karikó Katalint méltatta Bill Gates

Bill Gates a közösségi oldalán méltatta Karikó Katalint, aki nemrégiben kapott orvosi-élettani Nobel-díjat. Az amerikai üzletember csokorba szedte a 2023-as év 5 legjobb dolgát, köztük említve a magyar kutató kimagasló eredményét.

Fotó: Patrick McMullan

 

Kétségtelen, hogy kihívásokkal teli időket élünk, de továbbra is optimista vagyok a jövőt illetően. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén rálátásom van arra, hogy a világ egyre jobbá válik. Íme egy lista öt jó dologról, ami ebben az évben történt

- kezdte bejegyzését Bill Gates.

A szegedi kutatót és társát is kiemelte:

Dr. Karikó Katalin és Dr. Weissman akkor látták meg az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor kevesen látták, és foggal-körömmel küzdöttek annak tanulmányozásáért – ennek eredményeképpen forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió ember életét mentették meg. Megérdemelt Nobel-díjukat idén olyan munkájukért kapták, amely valóban megváltoztatta a világot.


 

Ugyebár Karikó Katalin az Egyesült Államokban él, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa, Drew Weissmannal együtt dolgozták ki és szabadalmaztatták a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

Bill Gates az idei év csúcsteljesítményeként értékelte továbbá, hogy

  • elindult a mesterséges intelligencia kora,
  • új korszakba lépett az éghajlatváltozás elleni küzdelem,
  • a tudósok előrelépést értek el a méhnyakrák megelőzésében és hogy
  • a zöldmunkahelyek nagy lendületet kaptak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.