A karácsonyi készülődés szerves része, hogy azon gondolkozunk, milyen ünnepi étel kerül majd az asztalra.
A klasszikus karácsonyi ételek sokunk számára a sűrű halászlé, a töltött káposzta, a sült hal burgonyával és a diós, mákos bejgli. Mindegyik olyan ünnepi étel, amiket már rutinból sorolunk, amikor arról kérdeznek, mi lesz karácsonykor a menü, de léteznek olyan magyar tájegységek, ahol más ételek is szerepelnek az ünnepi menü sorban. Olyanok, amik néhányunknak elsőre talán szokatlannak tűnhetnek.
A mai karácsonyi ételsort Magyarországon javarészt a régi hagyományok és az angolszász, valamint a német szokások határozzak meg. A szárnyasokból készült ünnepi ételek az angolokhoz, a kacsa és a liba a németekhez, míg a sertésből készült ételek a magyar hagyományokhoz kapcsolható. Dédszüleink idejében például javarészt semmilyen más hús nem kerülhetett az asztalra csak a sertés, ugyanis a szárnyasok - pulyka, kacsa, liba – hátrafelé kaparnak, ami a hiedelem szerint rossz ómennek számított. Ezzel szemben a disznó előrefelé túr, ami a jövőbe mutat, fejlődés szimbólumának tartottak a régiek. Innen ered a mondás – amit ma már nem a karácsonyi, hanem főként a szilveszteri időszakra alkalmazunk és ennek megfelelően készítjük az újévi ételeinket is: a disznó kitúrja a szerencsét. A sült kolbász, a májas hurka és a majoránnás hús is karácsonyi ételekké váltak.
Régi magyar hagyományokhoz kapcsolódnak a hüvelyesekből készült karácsonyi ételek. Észak-Magyarországon találkozhatunk a babbal, mint karácsonyi étellel. Mivel az északi területek nem számítottak a leggazdagabbnak, olyan ételek kerültek az asztalra, amik olcsók voltak: a bab például rántás nélkül is ehető volt, a rántáshoz zsír és liszt kellett, ami az igazán szegény helyeken luxusnak számított, ugyanis sós vízben megfőzve tápláló ételt készíthettek. Így született meg a babbal készült karácsonyváró böjti leves is, amibe sárgarépa is kerül, tejjel felengedve. Azért, hogy hús is legyen a levesben, és ízesebb legyen, malackörmöt is főznek bele. De a sertéskörömből pörköltet is készítettek, amit régen szintén karácsonyi ételként tartottak számon.
Az egyik legnépszerűbb és leginkább elterjedt karácsonyi étel a töltött káposzta, annak is a szabolcsi verziója, aminek az a jellegzetessége, hogy a töltelék egészen kicsi gombócokból áll. De a keleti országrészben például inkább a székely káposzta hódít, jó sok füstölt hússal, míg délen a szárma, ami eredetileg egy török étel, de a szerbek is előszeretettel fogyasztják. A határ közelsége miatt nálunk is jellemző a déli régiókban, és a határon túli vajdasági magyarok körében is.
Különösen Somogyra jellemző az, hogy a főtt sertéshús mellé rendszerint valamilyen gyümölcsmártást is kínálnak, aminek egészen egyszerű a magyarázata: a somogyi föld mindig is kedvezett a gyümölcsök termesztésének, így a bőséges termésből mártások is készültek. Desszertnek karácsonykor pedig nem egyszer ettek aszalt szilvát, aszalt gyümölcsöket, ami mára már háttérbe szorult.
A karácsonyhoz közeledve egyre sűrűsödnek a teendők, és hiába tervezzük meg gondosan az ünnepi sütés-főzést, könnyen megtörténhet, hogy néhány meglepetés vendég vagy extra látogatás miatt újra kell gondolnunk a terveinket.
Szerencsére az ünnepi szezonban sem kell ódzkodnunk a gyors és hatékony megoldásoktól. Ízletes előételek, ötletes desszertek, és akár még a máglyarakás is pillanatok alatt elkészíthető egy többfunkciós mikróban.
Molnár Zengő – Sajtos-sonkás mini karácsonyfák
Molnár Zengő kedvenc levelestésztás finomsága a sonka és a sajt klasszikus ízeivel az egész családnak tökéletes előétel lehet – és ki gondolta volna, hogy mikróban is megsül a leveles tészta? A formázásban akár a gyerekek is részt vehetnek, ráadásul frissen tehetjük az asztalra, ha ebéd előtt 20 perccel berakjuk a mikróba a már elkészült formákat.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Bereczky Tamás – Máglyarakás „szuflé” mézeskalács öntettel
Akár igazi ételkülönlegességeket is elkészíthetünk percek alatt a mikróban. Bereczky Tamás már nem csak a sportban, de a cukrászatban is jeleskedik, a hagyományos fogásokat kreatívan gondolja újra. Ennek az eredménye ez az ünnepi máglyarakás is, amit kis szuflé formákban érdemes elkészíteni, ráadásul, ha tartjuk magunkat a megadott hozzávalókhoz, még egy kicsit vissza is foghatjuk a karácsonyi kalóriabevitelt.
Hozzávalók:
Mákos rész:
Minden összetevőt alaposan keverjünk össze.
Almás rész:
Mindent alaposan keverjünk és nyomkodjunk össze.
Hab:
A tojásfehérjét verjük fel, és óvatosan keverjük el benne a lekvárt.
Elkészítés:
Ómolnár Nelli - “Karácsonyi csokis kísértés” bögrés süti
Reggelinek, uzsonnának és desszertnek is tökéletes választás Ómolnár Nelli karácsonyi bögrés sütije, ami pillanatok alatt elkészül. A legtöbb bögrés sütivel ellentétben ennek a finomságnak garantáltan nem lesz szivacsos állaga!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Dragos Karin - Karácsonyi chocolate chip cookie
Még a klasszikus amerikai finomságot, a chocolate chip cookie-t is elkészíthetjük a mikróban. Dragos Karin színes, látványos sütijei garantáltan felkeltik majd a vendégek figyelmét.
Hozzávalók 1 db cookie-hoz:
Elkészítés:
A karácsonyi készülődés legnagyobb jelentőségű része tagadhatatlanul a karácsonyi vacsora, karácsonyi ebéd szeretteink körében. Különleges karácsonyi ételek vagy tradicionális receptek alapján készülő ünnepi fogások kerülnek terítékre, amely nagy feladatot ró a háziasszonyokra. Elég ha a karácsonyi bevásárlásra, a főzésre, a tálalásra vagy a mosogatásra gondolunk. Éppen ezért egyre több család hoz olyan döntés, hogy étteremben foglal asztalt karácsonykor, szentestére, mert így a család minden tagja ünnepi programként élheti meg a szeretet ünnepét. A szállodai, éttermi karácsonyi menü kínálatai választékukban lenyűgöző. Fantáziánkat felülmúlja a kínálat, a tálalás és az ünnepi dekoráció. De az is egy kényelmi megoldást nyújt, ha az étterem karácsonyi menüi közül választunk és megrendeljük otthonunkba, így mégis egy meghitt otthoni családi környezetben tölthetjük el karácsony napjait.
Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.