Hírzóna

Karácsony a Föld különböző országaiban

Karácsony a Föld különböző országaiban

A karácsony az év legjobban várt ünnepe, ám a különböző országokban más-más szokások, hagyományok színesítik az ünnepi időszakot.

Márton Andrea
2023. december 23., szombat
Karácsony a Föld különböző országaiban

A keresztény világ december 25-én Jézus születését ünnepli, az ortodox országokban 13 nappal később ünneplik a karácsonyt, mivel ők Julianus-naptárt használnak.

 

Ausztrália

A karácsony itt a nyár kellős közepén van, de ugyanúgy ünneplik, mint a világ bármely részén. A karácsonyi vacsora ugyanaz, mint más országokban, viszont a desszert különleges. Ez a „Pavlova-torta” (A híressé vált ünnepi édességet 1935-ben készítette el először egy Bert Sachse nevű cukrász Anna Pavlova orosz balerina tiszteletére.) amely annyira jól sikerült, hogy világhírnévre tett szert és manapság az ausztrál ünnepi menü kihagyhatatlan része. A karácsonyi vacsora általában egy hatalmas közös piknik a tengerparton, vagy egy hangulatos sütögetés otthon – meghitt családi körben.

 

Amerikai Egyesült Államok

Szokás minél jobban feldíszíteni a házakat, szinte már verseny számban mérik, kié a legfényesebb, legdíszesebb ház az utcában és a városban. Hagyomány a karácsonyi zoknik fellógatása a kandalló fölé, amikbe reggelre a télapó belecsempészi az ajándékokat.

 

Egyesült Királyság

Karácsony előtt a gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba – a Mikulás füstből olvassa ki a kívánságokat. A Mikulás viszi az ajándékokat Szenteste, amelyet Karácsony napján találnak meg a gyerekek zoknikban vagy a fa alatt. A karácsonyi puding tipikus karácsonyi étel Nagy-Britanniában. Ezen kívül pulykát készítenek és italként tojáslikőrt fogyasztanak. A fagyöngy is része az ünnepnek, szerencsét hoz, ha az emberek alatta csókolják meg egymást. 1932 óta a televízió közvetíti az uralkodó karácsonyi beszédét, amely délután három órakor szokott kezdődni. Angliában minden évben felállítanak a Trafalgar Square-en egy karácsonyfát, amit Norvégia ajándékoz és meghatározott paramétereknek kell megfelelnie.

 

Finnország

A finnek a 18. század óta tartják karácsonyi szokásukat, melynek lényege, hogy december 24-én délben kihirdetik a joulurauha-t, azaz a karácsonyi békét amely 20 napig tart. Finnországban a Mikulás érkezése előtt az emberek elmennek szaunázni, a karácsonyi béke időszak alatt többször megismétlik. A Mikulás finnül „Joulupuki” viszi az ajándékokat a gyerekeknek, de ebben az országban nem a kéményen át, hanem az ajtón lép be a házba. Karácsony napján a legtöbben ellátogatnak a temetőkbe, elhunyt szeretteikhez és gyertyát gyújtanak emlékükre.

 

Franciaország

A gyerekek kirakják karácsony este a cipőiket a kandalló közelébe, amit „Pere Noel” a francia mikulás, éjszaka telerakja ajándékokkal. A karácsonyi menüben régiónként eltérnek:

  • Elzász a mézeskalács hazája, az ünnepi asztalra pedig liba vagy libamáj kerül
  • Dél-Francia vidékeken a „tizenhárom karácsonyi desszert” kerül az asztalra – tizenhárom fűszerrel ízesítve. Elengedhetetlen még a csokoládékrémes karácsonyi fatörzs.
  • Aquitániában, Franciország délnyugati részén nincs karácsony gesztenyetekercs nélkül.
  • Provence-ban Szentestén szerény, hús nélküli, de bőséges étkeket kínálnak. A tengerparti részeken halat készítenek, míg a szárazföldi Provence-ban csőben sült zöldség, articsóka, nyers zeller ajókával és párolt póréhagyma járja. A karácsonyi ételekhez 13 -féle kenyeret adnak és 13 fajta desszertet szolgálnak fel. A bor pedig a karácsonyi menü elengedhetetlen kelléke.

 

Németország

Az első adventi koszorút egy német lelkész készítette, akkoriban még 24 gyertyával. A németek is jeleskednek a házdíszítésben. Karácsony napján a legtöbbek ablakában színes fények gyúlnak. A gyerekek ajándéklistát írnak, amit az ablakpárkányra helyeznek, hogy ott könnyen megtalálja „Weihnachstmann” vagyis „Karácsonyapó”.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.