Hírzóna

Kamatstopot hosszabbít a kormány a vállalkozások érdekében

Kamatstopot hosszabbít a kormány a vállalkozások érdekében

Márton Andrea
2023. december 1., péntek
Kamatstopot hosszabbít a kormány a vállalkozások érdekében

A kormány a munkahelyek és a vállalkozások további megvédése érdekében arról döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A lakosság mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, ugyanis a koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is. A kormány annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek brutális növekedése ne vigye csődbe vállalkozások százait és ezreit, így a magyar családok se veszítsék el munkahelyeiket, korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét kiterjeszti a kkv-kra is.


Az intézkedés eddig mintegy 80-85 milliárd forintos megtakarítást jelentett a kkv-k számára, így az sikerrel védett meg az utóbbi időszakban is mintegy 30 ezer hazai vállalkozást. Az érintett ügyletek hitelállománya jelenleg is meghaladja a 600 milliárd forintot, az érintett hitelek átlagos hátralévő futamideje pedig eléri az 5,5 évet.

A kormány a munkahelyek és a vállalkozások további megvédése érdekében arról döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti

 - közölték.


A GFM kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés, ezzel is támogatva a gazdasági növekedés helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a 2024-ben is elérhető Széchenyi Kártya Program, de ezt erősíti a Bankszövetséggel kötött megállapodás is, amelynek értelmében a bankok önkéntes - jelenleg 11,5 százalékos - kamatplafont alkalmaznak. 

Utóbbi eredményeképpen a vállalkozások ma már lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthatnak finanszírozáshoz, mint korábban.


A GFM hangsúlyozza, hogy a kamatstop intézménye azonban támadás alatt áll, hiszen Brüsszel az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban egyértelművé tette, hogy el akarja törölni ezt az intézkedést.

A kormány ezért mindenkit arra biztat, hogy a szuverenitásunk védelméről szóló konzultáció keretében erről is fejtse ki véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.