Hírzóna

Vádat emeltek több határrendész ellen Szegeden

Vádat emeltek több határrendész ellen Szegeden

Kovács György
2023. december 12., kedd
Vádat emeltek több határrendész ellen Szegeden

Nyolc határrendész - köztük egy alosztályvezető - valamint egy román állampolgár ellen emeltek vádat a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsnál bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt.

A kép illusztráció: A nagylaki közúti határátkelő (forrás: makohirado.hu)

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben valamennyi vádlott beismerő vallomás tett. A rendőr vádlottak hivatásos szolgálati viszonya az eljárás alatt megszűnt, közülük ketten majdnem fél évig voltak letartóztatásban.

Szolgálatuk során a nagylaki határrendészek a vádirat szerint még a határátkelő előtt rendszeresen megállítottak külföldi gépjárműveket és vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy készpénzért cserébe eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

A hivatalos személyek megállapodtak abban, hogy a szolgálatuk alatt a külföldi állampolgároktól megszerzett korrupciós pénzt egymás közötti szétosztják. A készpénzt egymástól meghatározott időközönként átvették és többek között az egyenruhájukban vagy napszemüvegtokban, esetenként az átkelőhelyen tárolták a szolgálatuk végéig.

A korrupciós tevékenységet a vádlottak bizonyítottan 2022 február közepe és 2022 június vége között folytatták, a vesztegetési pénzből valamennyien részesedtek

- írták a közleményben.

A vádlottaktól 4095 eurót, 1050 lejt, 355 angol fontot, 210 zlotyt és 355 000 forint foglaltak le; az ügyészség vagyonelkobzásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyészség a kilenc vádlott többségénél végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását javasolta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.