Hírzóna

Fotókon a feldíszített ország karácsonyfája (GALÉRIA)

Fotókon a feldíszített ország karácsonyfája (GALÉRIA)

Hajdúságból érkezett a hatalmas fenyő az Oszágház elé

Kibédi Péter
2023. december 13., szerda
Fotó: Máthé Zoltán
Fotókon a feldíszített ország karácsonyfája (GALÉRIA)

Elképesztő mennyiségű és méretű díszek kerültek a fára.

Pompás fa díszíti Budapesten a Kossuth teret az ünnepek alatt (Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Már év elejétől folyamatosan érkeztek a felajánlások az ország minden tájáról az Országgyűlés Hivatalához. A beérkezett fényképek alapján idén 17 fenyőfát a helyszínen is megvizsgáltak a hivatal munkatársai és alapos mérlegelés után döntöttek az Ország Karácsonyfáját megtestesítő fenyőfa Kossuth téri felállításáról. 

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereinknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése.

Mindezen tényezők együttes mérlegelésével idén a választás egy hajdúszoboszlói fenyőfára esett, amelyet 1983-ban ültetett tulajdonosa, és az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 cm, súlya pedig több mint 5 tonna.

Az adomámyozó, Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és férje nagyon sajnálja, hogy ki kellett vágni a fát, de annak örül, hogy az ország karácsonyfájának választották és így a budapesti Kossuth teret díszíti. 

A fenyőfát 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2500 folyóméter fényfüzért használnak, 16000 darab energiatakarékos, színes LED  izzóval.


 
 A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, mely december 24-én egészül ki a Kisjézussal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.