Hírzóna

Felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra Csongrád-Csanád újabb vizein

Felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra Csongrád-Csanád újabb vizein

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 7., csütörtök
Felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra Csongrád-Csanád újabb vizein

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) Intéző Bizottsága (IB) november 27-én tartotta soron következő ülését, melyen beszámoló hangzott el a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) októberi választmányi határozatairól, az előző IB-ülés óta történt halgazdálkodási eseményekről és a HECSMSZ gazdálkodásának alakulásáról. Döntés született továbbá a 2024. évi területi jegyek árairól és az új horgászrendről is.

 

 

Az állami horgászokmányok és a szövetségi hozzájárulás díjai változatlanok maradnak 2024-ben, a HECSMSZ kezelésében lévő horgászvizekre szóló területi jegyek árai pedig átlagosan körülbelül tíz százalékos mértékben emelkednek – közölték.

A horgászegyesületi tagsággal rendelkező horgászok engedélyárai kisebb mértékben, míg a külföldi és turista horgászengedélyek nagyobb mértékben drágulnak.

 

A vármegyei horgászrendben kettő fontosabb szabálymódosítás lép életbe 2024-től:

  • Az IB döntésének értelmében a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó folyóvizeken (vármegyei Tisza-szakasz, Maros és a Hármas-Körös) is bevezetik a felső méretkorlátozást a pontyra vonatkozóan. A szabály bevezetésének célja elsősorban a tiszai nyurgaponty-állomány megőrzése. Ennek értelmében 2024.02.01-től tilos megtartani a 70 centiméternél nagyobb pontyot, az adott méretet meghaladó halakat kifogásuk után azonnal, a legkíméletesebben módon vissza kell engedni.
  • A másik fontos változás, hogy a szövetségi csatornavizeken (Algyői-főcsatorna, Salakos-csatorna) csökken a napi megtartható halmennyiség. A darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta fajonként kettő darab, összesen három darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen három kilogramm tartható meg.

 

Ezeken a módosításokon kívül az IB tagjainak javaslatára szerkezeti és stilisztikai változásokon is átesik az Egységes Horgászrend, valamint a halgazdálkodási törvényből kiemelésre kerül a 48 óra intervallumra vonatkozó halmegtartás szabálya.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.