Hírzóna

Ez durva, egy hamburgi óvodában se karácsony, se karácsonyfa nem lesz

Ez durva, egy hamburgi óvodában se karácsony, se karácsonyfa nem lesz

Kibédi Péter
2023. december 7., csütörtök
Ez durva, egy hamburgi óvodában se karácsony, se karácsonyfa nem lesz

Karácsonyi ünnepség helyett év végi ünnepség, karácsonyi vásár helyett téli vásár... Németországban egyre több helyen lehet találkozni ezekkel a kifejezésekkel. A magyarázat: nem szeretnék megsérteni a nem keresztény vallású emberek érzéseit.

Portrait,Of,Sitting,Resentful,Little,Child,In,Red,Santa,Claus
Pórul jártak a gyerekek a hamburgi óvodában (Fotó: Hanna Taniukevich)

Most egy hamburgi óvoda döntése miatt tört ki heves vita Németországban. Az intézmény vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy szakít a hagyományokkal és idéntől nem tartanak semmilyen keresztény ünnepet. Az előszobában nem lesz karácsonyfa és a csoportszobákat sem öltöztetik ünnepi köntösbe. Az óvoda egy olyan környéken üzemel, ahol az elmúlt években rengeteg építkezés zajlott, ennek köszönhetően pedig rengeteg fiatal család talált ott új otthonra - írta meg a Ripost  a Welt tudósíása alapján. 

Az elmúlt években még volt karácsonyi ünnepség és feldíszített karácsonyfa, ez azonban ettől az évtől megváltozik.

Úgy döntöttünk, hogy egyetlen gyermeket sem akarunk kirekeszteni a vallása miatt

- áll abban a levélben, amit a múlt héten kaptak kézhez a gyerekek szülei a vezetéstől. A szülők egy része nagyon kiakadt és arról beszélnek, hogy Németországban egyre súlyosabb méreteket ölt az eltörléskultúra (cancel culture). 

Salzburgban a Mikulást tiltották ki

Szintén a Ripost írt arról korábban, hogy  felháborodott szülők fordultak Salzburg polgármesteréhez, mivel hivatalos értesítést kaptak gyermekük óvodájától, hogy egy évtizedek óta tartó hagyománynak vetnek idén véget. A levélben arról számoltak be az intézmény vezetői, hogy a Mikulás idén már nemkívánatos személy az óvodában. 

A döntést a kulturális különbségekre és a sokszínűségre hivatkozva hozták meg a vezetők. Vagyis az osztrák intézménybe már annyi nem keresztény gyermek jár, hogy a Mikulás személye a szülők egy jelentős részének nem tetszik. Állítólag a legnagyobb probléma az volt, hogy Szent Miklós eredetileg egy nagy keresztet ábrázoló püspöksüveget viselt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.