Hírzóna

Elképesztő drónfelvételen a szegedi Dóm felújítása (videó)

Elképesztő drónfelvételen a szegedi Dóm felújítása (videó)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 20., szerda
Elképesztő drónfelvételen a szegedi Dóm felújítása (videó)

Az ünnepek előtt befejeződött a Dóm harangtornyainak felújítása, és drónvideó jelent meg arról, ahogy az alpinisták az egyik torony csúcsdísze, a kereszt restaurálását végzik.

 

 

A közlemény szerint az épületet és környezetét többéves folyamat során újították fel, zöldfelületeit rendezték, és idén sor került a harangtornyok restaurálására. A munkálatok során megtisztították és javították a tornyok kő- és téglafelületeit és egyéb díszítőelemeit, megújultak a nyílászárók, valamint az órák mutatói és üvegmozaikjai is.

A most megjelent drónvideón, melyet a Dóm tornyain zajló biztonságos munkavégzéshez állványzatot tervező Peri Magyarország publikált, jól látható, ahogy alpinisták hajmeresztő magasságban dolgoznak a torony csúcsdíszén, ahol a kereszt átnézésére, majd javítására is sor került. 

A tornyok felújításához a Peri mérnökei az épület geometriáját 3D lézerszkenneres technológia segítségével milliméteres pontossággal mérték fel, az állványzatot pedig az így kapott 3D-s pontfelhő segítségével tervezték meg. 

Az állványzatot az MTB Industrial Kft. alakította ki a restaurációs munkát végző Stylos Építőipari Kft. szakembereinek. Az állványzat indítószintjét a tornyok 47 méteres magasságban lévő kilátószintek adták, ahonnan oldalanként négy acélgerendákból kialakított konzolra épült az állványzat két irányban, felfelé egészen a talajtól mért 71 méteres magasságig, a konzolokról lefüggesztve pedig a toronyórák aljáig.

A videó a csúcsdísz magasságából mutatja a panorámát, ahonnan látható a Belvárosi híd, a Fogadalmi templom mellett álló Szegedi Szent Miklós Szerb Ortodox templom, valamint a Nagyáruház is. 

A kamera a város több ikonikus pontja mellett a Dóm térre is ráközelít az árkádsor látószögéből. A film madártávlatból néz rá az Alsóvárosra és a Szegedi Pályaudvarra, ahol a vonatról leszállók és a szegedi karácsonyi vásárra igyekvők mostantól a restaurált tornyokat látják majd.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.