Hírzóna

Egyházi személyeket csaptak be hamis örökség ígéretével

Egyházi személyeket csaptak be hamis örökség ígéretével

2023. december 8., péntek
Egyházi személyeket csaptak be hamis örökség ígéretével

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki különböző vallási felekezethez tartozó sértetteket nemlétező örökség ígéretével ejtett tévedésbe, és ezzel okozott kárt nekik.

 

 

A vádirat szerint a férfim akit korábban 15 egyházi személy, hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el, 2017-ben megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek kiadva e-mailen egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre, vagy annak egy képviselőjére hagyta.

A férfi cselekményét azzal leplezte, hogy hamis közokiratokat, magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat küldött állítása alátámasztására. Majd a vádlott olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte.

A vádirat szerint vádlott jelen ügyben egy német, egy belga, valamint egy ukrán plébánost igyekezett a fenti módszerrel megtéveszteni, tőlük két esetben összesen közel másfél millió forintot csalt ki, a harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta.

A járási ügyészség a vádlottat 3 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, 16 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 3 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, 6 éves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.