Hírzóna

Egy félbeszakadt projektet fejeznek be

Egy félbeszakadt projektet fejeznek be

A Millenium évében épült ikonikus épület újul meg

Márton Andrea
2023. december 14., csütörtök
Egy félbeszakadt projektet fejeznek be

A BUILD IT Zrt. kivitelezi a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) szegedi oktatási központját létrehozó beruházást. A TED-en megjelent közbeszerzési értesítés szerint nettó 1,428 milliárd forintos szerződéses értéken a szegedi belvárosban alakítják ki az új központot egy műemléképület átépítésével.

Fotó: Sándor Judit

 

A Partiscum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. hirdetményéből az is kiderül, hogy beruházásban a Vörösmarty utca 3. szám alatt fekvő, korábbi Bartók Művelődési Ház belső funkcionális átalakítását végzik el.

Többek közt egy reprezentatív tanterem épül ki, az előcsarnokot pedig összenyitják a Deák Ferenc utca felé eső térrel. Az első emeleten a négy darab két fős kollégiumi szoba helyett egyterű irodát, a galériaszinten pedig tárgyalót és dolgozói szekrényeket alakítanak ki. A tetőtérben kollégiumi szobák helyett tantermek létesülnek, a belső udvar felé pedig nagyobb üvegfelületet nyitnak.

Érdekesség:

Az új központnak otthont adó épület 1896-ban épült Víg Albert tervei alapján és Raichl J. Ferenc vezetésével. A Kereskedelmi és Iparkamarának majd az Iparmúzeumnak is helyet adott, a 20. században többször is bővítették. 1969-től az épületben a Bartók Béla Művelődési Központ működött, ám az ingatlan állapota az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott, felújítása elmaradt.

2017-ben elkezdték a műemléképület teljes körű rekonstrukciójának tervezését, a tulajdonos azonban nem tudta felvállalni a jelentkező költségnövekedést, és az ingatlan értékesítése mellett döntött. Emiatt az épület 64 férőhelyes diákszállóvá történő átalakítás kivitelezése 2020 nyarán félbeszakadt.

Az MCC ezek után az ingatlan teljes körű felújítását, átalakítását tűzte ki célul. Az MCC felkérésére Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész, aki a 2017-ben megkezdődött munkálatokban is közreműködött. Vállalta a folytatást is, ő készítette el az épület rekonstrukciójára vonatkozó vázlatterveket. Az új koncepció szerint az ingatlan egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve nyitott rendezvényekkel is hozzájárul majd a helyi közösség építéséhez.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak már működik egy képzési központja Szegeden, a Tisza Lajos krt. 85. szám alatt. A szegedi központ innen fog majd átköltözni a most fejlesztésre kerülő épületbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.