Hírzóna

Bekerült a világ húsz legszebb sportlétesítménye közé a Puskás Aréna

Bekerült a világ húsz legszebb sportlétesítménye közé a Puskás Aréna

A világ egyik sportfővárosa lett Budapest.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 1., péntek
Bekerült a világ húsz legszebb sportlétesítménye közé a Puskás Aréna

Újabb rangos elismerés a magyar sportlétesítménynek. Egy olyan listára került fel a nemzeti stadion, amelyen európai létesítmény is alig van, ez is mutatja, mekkora eredmény ez – árulta el Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány Sportkonferenciáján.

2019 áprilisában bejelentették, hogy a stadion szerkezetkész. Innentől a létesítmény Puskás Aréna néven szerepelt a híradásokban.

 

Sport és gazdaság címmel tartott konferenciát az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja nyitóbeszédében elárulta, újabb rangos nemzetközi elismerést kapott a Puskás Aréna, a világ húsz legszebb sportlétesítménye közé választották. Öt pontban foglalta össze a Puskás Aréna alapelveit:

  • tisztelettel a múlt iránt,
  • a legjobb stadion legyen a XXI. században,
  • több legyen, mint stadion,
  • 100 százalékban magyar kivitelezésben épüljön,
  • legyen egy közepes, átlagos költségvetésű stadion.

 

A 2019-ben átadott Puskás Arénát száz százalékban magyar vállalatok hozták létre.

Azóta a világ egyik sportfővárosa lett Budapest: a Duna Arénától a Puskás Arénán át a Nemzeti Atlétikai Központig nívós sportlétesítmények épültek, Magyarország rendezett két vizes világbajnokságot, négy mérkőzést a labdarúgó-Európa-bajnokságon, valamint idén nyáron minden idők legnagyobb hazai sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. Fürjes beszélt a sport stratégiai ágazattá nyilvánításáról is, amely az Orbán-kormány egyik legfontosabb intézkedése volt.

A sport megtanít arra, hogy csak csapatban lehet sikerre jutni, az egyéni sportolók mögött is egy csapat áll és dolgozik. A sport megtanít arra, hogy van versengés az életben, de az ellenfelet tisztelni kell. Megtanít arra is, hogyan dolgozzuk fel a sikert és a sikertelenséget. Egy teljesebb élet lehetőségét hordozza magában a sport azoknál a gyerekeknél, akik valamilyen sportot űznek.

Fürjes Balázs zárásként összefoglalta a következő esztendők várakozásait: Magyarország rövidpályás úszó-világbajnokságot rendez 2024 decemberében, 2026-ban vagy 2027-ben labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőnek lesz házigazdája a Puskás Aréna, 2027-ben pedig ismét vizes világbajnokságnak.

2019 júniusában bejelentették, hogy a stadion nyitó mérkőzését a magyar válogatott játssza Uruguay ellen 2019. november 15-én. Az avatómérkőzésére október 28-án, két óra alatt elfogyott az összes elővételes jegy. A találkozót 2–1-re Uruguay nyerte meg, az új stadion első gólját Edinson Cavani, az első magyar gólját Szalai Ádám szerezte.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.