Hírzóna

Bejelentették a parlamenti választások eredményét Szerbiában

Bejelentették a parlamenti választások eredményét Szerbiában

2023. december 17., vasárnap
Bejelentették a parlamenti választások eredményét Szerbiában

A Szerbia nem állhat meg nevű lista nyerte a parlamenti választásokat Szerbiában - jelentette be Aleksandar Vučić.

76% feldolgozottság mellett a koszovói szavazatok nélkül az SZHP listája a voksok 46,5%-át gyűjtötte be, második helyen a Szerbia az erőszak ellen lista végzett 23,5%-kal, a szocialisták 6,5%, a Remény lista 4,9%, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 1,9%-ot kapott, ami jelenleg 6 mandátumot jelent a köztársasági parlamentben.

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség egyedüli magyar pártként indult a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a törvényhozásban.

 

Reggel fél 8-kor adta le voksát dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, a VMSZ köztársasági listavezetője, a szabadkai Sétaerdő Helyi Közösség 13-as számú szavazóhelyén.

Tartományi szinten is fölényes győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt - tette hozzá Aleksandar Vučić. A Vajdaság nem ćllhat meg nevű lista várhatóan 67-69 képviselővel rendelkezik majd a 120 fős Tartományi Parlamentben. A Szerbia az erőszak ellen lista várhatóan 28 vagy 29 mandátumhoz jut. Harmadik helyen a VMSZ áll, 9 képviselővel.

Az eredmények nem véglegesek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.